matematykaszkolna.pl
mati: fenomenalnie wszystko wytłumaczone! nawet największe kiepy z matmy to pojmą! jestes wielki Jakubemotka
22 kwi 15:16
tomis: a nie mozna tego obliczyc ukladem rownan
29 kwi 19:30
Jakub: Można tomis. Tylko, że mój sposób jest szybszy. Jednak jak dla ciebie jest prościej układem równań, to możesz z niego robić.
29 kwi 22:20
Pawlo: Miałem takie zadanie na sprawdzianie i zrobiłem Twoim sposobem. Całkowicie źle, 0 punktów i jeszcze znak zapytania z wykrzyknikiem Takie zadanie można tylko układem równań rozwiązać więc wydaje mi się że powinieneś usunąć ten sposób rozwiązania żeby nie wprowadzać innych w błąd.
26 maj 14:42
Jakub: Napisz tutaj treść zadania ze sprawdzianiu. Domyślam się, że miałeś punkty, które nie leżą na osi Ox. Jednak jak napiszesz, to będziemy mieli pewność.
26 maj 15:26
Jakub: Jeszcze jedno. Na poprzedniej stronie znalazłem wzór funkcji, która zawiera punkty A=(3,0), B=(−2,0), C=(4,6): f(x)=x2−x−6 To jest na pewno dobra odpowiedź. Wystarczy sprawdzić, że ten wykres funkcji zawiera te punkty: f(3)=323−6=0 Zawiera A. f(−2)=(−2)2−(−2)−6=4+2−6=0 Zawiera B. F(4)=424−6=16−4−6=6 Zawiera C. Tak więc jestem pewien poprawności rozwiązania zadania z poprzedniej strony.
26 maj 15:36
Pawlo: Treść zadania: Znajdź wzór funkcji kwadratowej, wiedząc, że do jej wykresu należą następujące punkty A=(1,−2), B=(−1,0), C=(3,12).
26 maj 18:55
Jakub: Dobrze się domyślałem. W twoim zadaniu tylko punkt B leży na osi Ox (jego druga współrzędna jest równa zero). Ja miałem dwa miejsca zerowe z punktów A i B (x1=3 i x2=−2), dlatego mogłem skorzystać z postaci iloczynowej funkcji kwadratowej. Przeczytaj jeszcze raz uważnie rozwiązanie na poprzedniej stronie. Jak zrozumiesz to fajnie. Czegoś nowego się nauczyłeś. Jak nie, to rób wszystkie podobne zadania tak jak na stronie 1394.
26 maj 20:49
xyz: jak rozwiazać to zadanie poprzez układ równań?
1 cze 22:04
Jakub: Rozwiązanie zadania z poprzedniej strony poprzez układ równań. A=(3,0), B=(−2,0), C=(4,6) Podstawiam współrzędne punktów do wzoru ogólnego funkcji kwadratowej: y = ax2+bx+c i otrzymuję układ trzech równań 0 = a*32+b*3+c 0 = a*(−2)2+b*(−2)+c 6 = a*42+b*4+c który rozwiązuję 0 = 9a+3b+c 0 = 4a−2b+c 6 = 16a+4b+c dalej to wam pozostawiam. Ja prostszy sposób pokazałem na poprzedniej stronie.
2 cze 20:42
Siemian: Sposób Jakuba jest znacznie prostszy dla tego przykładu. Ja niestety robiłem układem równań
24 cze 17:03
Kamka: genialneXD świetna stronka
31 paź 12:36
Kamka: jeszcze jedno pytanie czy zawsze gdy y=0 to tylko wtedy można rozwiązywac twoim sposobem?
31 paź 12:42
Leszek: No Jakubie a nie pokazałeś jak znaleźć wzór funkcji kwadratowej znając 3 dowolne punkty leżące na wykresie(niekoniecznie miejsca zerowe) bez układu równań. Ja wiem jak taki wzór znaleźć.
3 lip 22:12
Jakub: Napisz, napisz emotka miejsca jest dużo. Nie pokazałem, bo w treści zadania były punkty, z których A i B są punktami przecięcia wykresu z osią OX.
12 lip 22:47
Rafio: @Kamka Tak, ale musisz mieć 2 punkty z y=0.
10 sty 19:30