iguś: oblicz mootonicznosc funkcji ; f(x)=−(x+3)2−7
2 mar 20:03
Jakub: Zobacz przykład na tej stronie
83
3 mar 12:37
Bartek: dlaczego na pierwszym wykresie punkt −4 jest niezamalowanym kółeczkiem?
2 kwi 19:37
Jazzy: nie zamalowane czyli nie należy do przedziału.
6 kwi 18:27
Jakub: Niezamalowane kółko oznacza, że ten punktu nie należy do wykresu. Dlaczego? Nie ma sensu pytać.
Takie zadanie i trzeba zrozumieć, o co w nim chodzi. Informacja, że punkt (−4,−2) nie
należy do wykresu, jest zawarta także w przedziale (−4,−1>. Okrągły nawias przy −4
oznacza, że liczba −4 nie należy do tego przedziału.
7 kwi 17:58
agga: dlaczego np. w przykładzie 2, x= −1 został przyjęty do przedziału w którym funkcja maleje oraz
do przedziału w którym jest stała? jak to właściwie jest? nie powinno być tak, że jak należy
do jednego z przedziałów, to nie należy do drugiego?
21 kwi 11:20
Jakub: Z liczbami na granicy przedziałów jest zawsze problem. W jednych podręcznikach ta liczba
graniczna należy do obydwu przedziałów, w innych do żadnego. Na obecnej maturze w sumie nie ma
problemu, ponieważ pytają o MAKSYMALNE przedziały monotoniczności. W tym przypadku nie ma
wyboru, trzeba liczbę graniczną włączyć do obydwu przedziałów. Generalnie to nie ma znaczenia,
jak zapisujemy. Liczy się gdzie ta granica leży. Nie ma też sensu zadawać pytania np. ale
przecież w −1 funkcja nie może być malejąca i stała. W jednym punkcie w ogóle nie można
określić monotoniczności. Liczy się położenie punktu względem otoczenia.
22 kwi 17:46
Skisłe DŹondra: Trudno to zczaić ale zauważyłem że tu tylko się trzeba patrzeć na oś X... ogólnie nie ma w tym
filozofi wystarczy zrozumieć na swój sposób
Ale trochę mulasto mi to przyszło
6 cze 11:11
Tomasz: Trochę mnie to zdezorientowało. Pamiętam, ze szkoły, że funkcja jest rosnąca w przedziale
OBUSTRONNIE OTWARTYM, gdy jej pochodna pierwszego rzędu jest większa od zera, malejąca − jeśli
pochodna jest mniejsza od zera i ma ekstremum, jeśli pochodna równa się zero. Teraz się
dowiaduję, że te przedziały się domyka
! A ostatnio znalazłem w podręczniku przykład funkcji
ciągłej w przedziale <−4,10>, która w przedziale <−4,0> jest malejąca, <0,8) rosnąca i <8,10>
stała. Czy przedział <0,8) powinien być domknięty i czy to "niedomknięcie" traktować jak błąd?
10 cze 00:09
Jakub: Można domykać lub zostawiać otwarte. Oba sposoby są poprawne i nie ma znaczenia, gdzie się
znajdzie "liczba graniczna". Chyba, że jest w poleceniu mowa o maksymalnym przedziale, w
którym funkcja jest np. rosnąca. Wtedy trzeba pisać przedziały domknięte, oczywiście jak
"liczby graniczne" należą do dziedziny.
Faktycznie to trochę wkurzające, bo w matematyce powinno być wszystko uporządkowane. Tak jednak
nie jest. Są różne oznaczenia, umowy w zależności od kraju czy podręczników. Niestety trudno
uporządkować coś (przyjąć ogólnie obowiązującą umowę), gdy tak wiele osób ma swój wkład w
rozwój. Jednak i tak jest nieźle w porównaniu z innymi dziedzinami nauki.
10 cze 16:40
Bartek: OK. A jeśli akurat w kluczu do matury są właśnie otwarte przedziały?
14 wrz 14:38
Jakub: W jakim konkretnie kluczu? Rzuć linkiem.
14 wrz 14:53
kkkasiula: właśnie to jest irytujące bo nauczyciele różnie oceniają i za te głupie przedziały miałam
nieraz 0 pkt na sprawdzianie bo teoretycznie ten ostatni pkt jest tak na prawdę stały on już
nie wzrośnie wiec nie jest tam rosnący serio na spr miałam 0 pkt jak zamykałam przedział..
ale ufam Tobie Kuba bo tamta sorka była trochę niedouczona często się myliła słaby z niej
matematyk był
6 kwi 00:49
Paweł : ja kompletnie nie wiem jak mam za to sie zabrac skad
w żadnym z tych przykładów nie czaje
skad sie wzieły takie a nie inne liczby nie wiem jak sie za to zabrac
moze mi ktos to na
chłopski rozum wytłumaczyc bym był bardzo wdzieczny
17 kwi 17:26
jakisuzytkownik: Przy tym pierwszym rysunku jest błąd, bo dwa razy są wypisany liczby dla funkcji rosnącej,
natomiast nie ma wypisanych dla funkcji stałej.
9 sie 01:02
Jakub: To nie błąd. Ta funkcja najpierw rośnie, później maleje i na końcu znowu rośnie.
11 sie 18:37