hMm: Dlaczego w rozwiązaniu mamy y=3xx+2 gdzie za y podstawiamy 0 a następnie już tylko 0=3x ?
gdzie się podziało "x+2"
31 paź 21:32
qń: x+2 to mianownik − liczyliśmy to przy wyznaczaniu dziedziny, bo mianownik nie może równać się
0.
Żeby wyznaczyć miejsce zerowe, mianownik nie jest potrzebny − wynik z dzielenia będzie wynosił
0 tylko wtedy, kiedy to 0 będzie w liczniku.
15 lis 11:46
Rephi: a w jakim celu liczy się dziedzine funkcji skoro mianownika nie bierze się pod uwagę?
1 lut 22:12
Uwielbiam tę stronę.: Aby przypadkiem nie wstawić do licznika x, którego wstawienie do mianownika skutkowałoby
otrzymaniem 0.
1 lut 22:36
Jakub: @
Rephi Biorę pod uwagę dziedzinę i napisałem to w odpowiedzi: "Wynik 0 należy do dziedziny
funkcji". W ten sposób sprawdzający zadanie wie, że ja dziedzinę sprawdzam. Faktycznie w wielu
zadaniach nic to nie zmienia, ale czasami się trafia takie, że ogranicza wyniki np.
| 3x | |
Rozwiąż równanie |
| = 0 |
| 4x2−x | |
1 lut 23:21
as: to takie łatwe tylko trzeba bardzo dokładnie przeanalizować. na początku wydaje się to do nie
osiągnięcia a potem ciacha się zadania jak się oddycha[prosto i bezproblemowo]
23 mar 17:57
sebo65476: | 3x | |
Licząc powyższe równanie |
| =0 miejsce zerowe wychodzi mi x=0 a dziedzina funkcji |
| 4x2−x | |
Df=R\{0,
14} i tu jest moje pytanie czy miejsce zerowe może wyjść zero skoro w mianowniku
nie może być zera? bardzo proszę o odpowiedz, i pozdrawiam
14 cze 21:35
Paulina: Jeśli napisze w ostatnim przykładzie, że miejsce zerowe to TYLKO √6. będzie to błąd?
27 paź 18:58
Jakub: Tak. Rozwiązanie równania to wszystkie liczby, które spełniają to równanie, a nie tylko jedna.
27 paź 20:18
Paulina: Ok, dzięki.
Chociaż na lekcji tak nie robimy − dziwne.
27 paź 20:49
Domi: ale trzy na trzy to jeden, a nie zero
9 sie 19:12
Jakub: Zgadza się. Ja gdzieś napisałem inaczej?
11 sie 18:18
kamcio: kurde nie rozumiem tego, raz mi dobrze wynik wychodzi a jak juz robie inny trudniejszy przykłąd
to juz nie wychodzi masakra !:(
18 lut 22:04
Olek : Ciekawa strona
. Mimo że dział akurat łatwy i przyjemny to warto spojrzeń w przypadku gdy
n−le dają trudne spr
16 mar 20:10
Gabi: | x2−6 | |
Dlaczego w przykładzie y= |
| wyznaczając dziedzinę funkcji wychodzi że jest brak x0 |
| x2+3 | |
skoro x
2=3 to x=
√3 ? ? ? hymm... ?
3 sty 15:51
Gabi: i wtedy powinno być Df: R/{ √3 }
3 sty 15:53
Jakub: W jaki sposób wychodzi ci x2 = 3? Szukasz kiedy mianownik równa się zero.
x2 + 3 = 0
x2 = −3
Nie ma liczby rzeczywistej, która podniesiona do kwadratu daje −3. Z tego powodu wyrażenie x2
+ 3 jest zawsze dodatnie i nie ma liczby, którą trzeba byłoby wyrzucić z dziedziny.
5 sty 12:08
Gabi: A już rozumiem, nie zmienilam znaku . dziękuje za wyjaśnienie
8 sty 21:04
nowyy: Tu jest chyba błąd i powinno być D=R\{−2}
7 lut 12:07
Jakub: Poprawiłem. Dzięki.
8 lut 00:27
Rafio:
@sebo65476 x=0 zostało wykluczone z funkcji, ponieważ tak wynika z dziedziny tej funkcji.
Skoro zostało wykluczone, to nie stanowić argumentu tej funkcji, a więc nie może także
stanowić miejsca zerowego tej funkcji. Miejsce zerowe może Ci wyjść x=0, ale musisz je
zweryfikować z dziedziną funkcji. W tym przypadku musisz odrzucić to miejsce zerowe, ponieważ
x=0 nie należy do dziedziny. Funkcja nie posiada miejsc zerowych.
28 gru 11:04