aneye: Nie zgodziłabym się na ten wykres pierwiastka, ponieważ liczby ujemne po podniesieniu do
drugiej potęgi dają tę samą liczbę, co liczby dodatnie. I wtedy wykres nie jest funkcją, bo
nie każdemu argumentowi została przyporządkowana pojedyńcza wartość. Czy mam rację, czy moje
założenia są mylne? ;>
3 gru 15:09
Jakub: Dość skomplikowanie myślisz, a to jest prosty wykres pierwiastka. Wstawiam do tabelki liczby
dodanie (argumenty x) i po spierwiastkowaniu mam wartości (y). Pierwiastkować mogę tylko
liczby nieujemne, więc wykresu pierwiastka kwadratowego dla liczb ujemnych nie ma.
Po wyliczeniu w ten sposób kilku punktów zaznaczam je w układzie współrzędnych i rysuję wykres.
Wydaje mi się, że piszesz o wykresie takiego równania y2=x. Faktycznie taki wykres nie jest
funkcją. Tylko że równanie y2=x, to nie równanie y=√x.
6 gru 23:13
emi: γ=pierwiastek z −4 to 2 y= pierwiastek z −1=1 dla pierw z 1=1 dla pierw z 4=2
czemu u Ciebie nie ma wykresu dla tych liczb ujemnych wydaje mi się że wykres wyglądałby
inaczej. nie kumam
11 paź 19:46
emi:
11 paź 19:56
Jakub: Wykresu dla liczb ujemnych nie ma, ponieważ nie ma pierwiastków kwadratowych z liczb ujemnych.
12 paź 15:04
Maturzysta: Pierwiastek kwadratowy z definicji jest liczbą nieujemną. To twierdzenie jest prawdziwe, gdyż
nie ma takiej liczby rzeczywistej, która podniesiona do kwadratu dałaby liczbę ujemną.
9 lut 16:36