matematykaszkolna.pl
karol: Dlaczego mnożymy cene długopisu a nie dodajemy
4 maj 17:15
karol: przepraszam mój bład zle przeczytałem zadanie
4 maj 17:17
Browar: I zostaje jej 2 zł na browar
23 sie 17:38
Jakub: Gdzie ty za 2 zł kupisz browar? emotka
24 sie 14:16
Skizzo: czy nie mozemy zapisac ze moze kupic 7 długopisów i tak jej to 2 zl zostaje?
28 sie 15:36
Skizzo: dlaczego mamy tu nierownosc
28 sie 15:39
Jakub: Cel Ani to kupić maksymalną liczbę zeszytów i długopisy do nich. Po co jej siódmy długopis, jak już nie będzie miała, gdzie go zużyć? Dlatego zamiast go kupić, zostawia sobie 2zł. Nierówność mamy, bo w tekście zadania nie ma informacji, że wydała całe 32zł. Jest informacji, że ma tyle do wydania. Nierówność ≤ (mniejsza lub równa) oznacza, że może wydać mniej lub całość.
28 sie 23:22
patryk: Moim zadaniem rozwiązaniem tego zadania jeżeli chodzi o liczbę długopisów jest liczba 7. Jeżeli kupi 6 długopisów to wszystkie warunki zadania są spełnione i na pozór wszystko jest dobrze. Jednak w treści zadania jest napisane ile MOŻE kupić co sugeruje nam, że powinniśmy podać maksymalną liczbę. Gdyby w zadaniu było napisane ile długopisów jest potrzebnych wtedy zgodziłbym się, że 6. Jednak przy tak sformułowanej treści egzaminator musiałby uznać odpowiedź 7, a odpowiedz 6 byłaby pewnie przedmiotem konfliktu. Pozdrawiam
14 gru 20:10
Jakub: Słowo MOŻE odnosi się w treści zadania do zeszytów. Natomiast przy słowie DŁUGOPISÓW jest "potrzebnych do ich zapisania". Oznacza to, że ilość długopisów zależy od liczby zeszytów. Nie może długopisów być więcej niż potrzeba.
14 gru 20:37
patryk: Teraz oczywiście masz racjęemotka jednak gdy ja rozwiązywałem to zadanie jego treść była innaemotka Teraz nie powinno ono stwarzać wątpliwości...
14 gru 22:22
Klaudia: a ja to rozwiązałam tak: 1.5 * x−cena zeszytu 2* 12x (=x) − cena długopisu 1,5x + x = 32zł 2,5x = 32 /: 2,5 x=12,8 i wychodzi 12 zeszytów, i 12:2=6 długopisów. emotka
20 kwi 18:01
Jakub: Z x obrałaś, ile Ania kupi zeszytów. Ten znak równości trochę mylący, bo wcale nie wiadomo, czy wyda ona całą kwotę. Jedak na końcu zaokrągliłaś i rozwiązanie można uznać za poprawne.
20 kwi 22:39
kkkasiula: ha ha w Biedronce 2zł browar taki malinowy w sam raz dla Ani ciekawe czy to się da zrobić za pomocą ciągu arytmetycznego bo a1 zeszytów= 1,5 a1 długopisów= 2zł r zeszytów 1,5 r długopisów 2zł S długopisów S zeszytów=32 ale pewnie się nie da bo jak na razie nic mi nie wyszło ha ha ja za pierwszym razem policzyłam na piechotę i wszystko wyszło dobrze ale pewnie tak nie można
9 kwi 15:23
kkkasiula: tam miało byś S zeszytów + S długopisów<= 32zł
9 kwi 15:24
kkkasiula: oj ale chyba tak sie nie da zrobićemotka:(
9 kwi 15:32
Karooo: Jeden "zestaw" zawiera 2 zeszyty i 1 długopis = 2 * 1,5 + 2 = 5 zł Zatem mając do dyspozycji 32 złote kupimy : 32:5= 6 + 2 −> mamy więc 6 zestawów i 2 zł reszty. => liczba zeszytów = 6 * 2 =12 i liczba długopisów = 6*1 = 6 emotka
6 maj 03:54