HaRo : Matematyka.pisz to najlepsza stronka z jakiej kiedykolwiek korzystałam! każdy sprawdzian z tą
stronką to maksymalna ilość punktów. a teraz przed maturą w mojej historii tylko
matematyka.pisz i matematyka.pisz
wielkie dzięki za pomoc !
20 kwi 20:36
borekk: Panie Jakubie, powinien pan dostać jakiegoś Nobla za tą stronę od I klasy liceum korzystam
tylko z niej
!
To tylko dzięki niej zdam maturę z matmy
pozdrawiam !
24 kwi 16:30
Sylwia: Nie mów hop zanim skoczysz
27 kwi 17:55
MatekBezGatek: fakt, faktem. matematyka.pisz.pl to naprawdę najlepsza strona w swojej kategorii
17 maj 20:01
Adam: No, ja się przygotowuje do egzaminu wstępnego w WSOSP w Dęblinie własnie z tej stronki
Autor powinien wydać książkę, tłumaczenie jest po prostu genialne !
19 cze 22:17
zorro: dopisuje sie.. zajebista strona
3 sty 10:58
ebi: po co książkę... internet jest lzejszy
7 maj 17:01
Grzegorz: He he. Matematycznie nie będzie to do końca ściśle ale "po inżyniersku", to bywają rozwiązania,
także dla równań nieoznaczonych a właściwie − dla układów równań, które jeżeli są liniowe, to
ich wyznacznik jest zerowy i to oznacza nieoznaczone równania. Tak bywa jeżeli w sprzecznym
/pozornie? / równaniu np: x = x + 2, kiedy możliwym rozwiązaniem jest: x = 'nieskończoność'.
Oczywiście z tymi
zastrzeżeniami co do bezwzględniej ścisłości, jakie na wstępie zasygnalizowałem /tylko/. Z tymi
nieskończonościami trzeba przecież uważać
22 lip 16:48
anke: a ja mam takie pytanie czy równanie tożsamościowe to to samo co nieoznaczone?
10 lut 20:24
Jakub: Równanie tożsamościowe to takie, które spełniają wszystkie liczby z dziedziny tego równania np.
√x2 = |x| dla a x ∊ R
Równanie tożsamościowe ma nieskończenie wiele rozwiązań, ale nie wszystkie liczby z jego
dziedziny muszą spełniać to równanie.
11 lut 00:26
Kasia: nigdy nie rozumiałam matematyki, teraz jest dla mnie zupełnie jasna. wszystko dzięki tej
stronie. dziękujemy Panu za jej stworzenie, jest Pan naszym wybawcą
18 mar 19:04
~~: Świetna strona !
9 kwi 12:01
Gustlik: Pragnę tu zwrócić uwagę na jedna sprawę.
Jeżeli w równaniu niewiadoma, np. x, występuje w jednym miejscu i po PRAWEJ stronie, to
proponuję nie przerzucać jej na lewą stronę, nie robić tzw. "roszad", tylko przenieść
wyrażenie "towarzyszące" x−owi z prawej stron y na lewą, oczywiście ze zmianą znaku, a dopiero
na końcu zamienić strony rownania, np.
5=2+x
5−2=x
3=x
x=3
Dlaczego tak? Dlatego, że przy "roszadach" wielu uczniów przerzucając tego x−a na lewą stronę
zapomina o zmianie znaku i rozwiązuje tego typu równania w następujący sposób:
5=2+x
x=2−5
x=−3
I całe zadanie SKOPANE.
A robiąc "roszadą" powinno być rozwiązane tak:
5=2+x
−x=2−5
−x=−3 /:(−1)
x=3
Niestety ten minus przy x−ie jest nagminnie gubiony przez uczniów.
Unikając "roszady" unikamy tego bardzo częstego błędu. Po prostu bezpieczniejsza metoda.
13 maj 02:44
Majkaa: O matko może jednak zdam mature... Dziekuje
20 lis 17:17
Sinq: A jakim równaniem (oznaczonym/nieoznaczonym) jest równanie kwadratowe? Np. x2=25.
27 lis 21:08
Jakub:
x2 = 25
x = −5 lub x = 5
Równanie jest równaniem oznaczonym, ponieważ ma jedno rozwiązanie, którym jest para liczb −5 i
5.
Wiem, trochę to mylące, ale chodzi aby rozróżnić trzy typy równań, według ich rozwiązań.
1. równanie oznaczone − skończona liczba rozwiązań
2. równanie nieoznaczone − nieskończona liczba rozwiązań
3. równanie sprzeczne − brak rozwiązań
17 kwi 17:35