O so choziii? : A gdybym nie pomnożył obustronnie przez 3 to byłoby źle? Bo mi w końcówce wyszło
x + x − 2x = −2/3 + 2/3
0=0
czy konieczne jest mnozenie obustronne przez 3 w tym wypadku?
13 mar 10:59
Miquel: Nie jest konieczne mnożenie, aczkolwiek usuniecie mianownika upraszcza obliczenia.
20 kwi 13:59
jakisuzytkownik: Ja natomiast pomnożyłem obustronnie przez 2, ale wynik wyszedł ten sam, co na tej stronie,
czyli 0=0. Czy mój sposób był również prawidłowy?
10 sie 23:00
jakisuzytkownik: Kurka wodna, pomyliłem ten wynik z innym zadaniem. Mi wyszło w tym zadaniu 0=2. Pomnożyłem
obydwie strony równania przez 2.
10 sie 23:01
Jakub: Nie widzę, co Ci daje pomnożenie obustronne przez 2. Pomnożyć można, tylko co to upraszcza?
11 sie 17:52
Agaaa: Panie Jakubie a co Pan zrobił z −6? od drugiej linijki :
3x−2−6x=−2−3x
3x−6x+3x= −2+2
−6x=0 / : ( −6)
x=0
tak mi wyszło
(tak by wyglądało gdyby umknęło Panu gdzieś albo ja gdzieś zrobiłam błąd.
Czekam na szybką odpowiedź, pozdrawiam
23 sie 22:31
Jakub: W drugiej linijce rozwiązania mam 3x − 2 − 6x. Dalej w myślach robię tak
3x − 2 − 6x = 3x − 6x − 2 = −3x −2 i to masz w trzeciej linijce.
W twoim rozwiązaniu jest błąd. Prawidłowo masz 3x − 6x + 6x = 0. Powinnaś wykonać działania na
współczynnikach przy x czyli 3 − 6 + 6 = 0, a więc 3x − 6x + 6x = 0x = 0.
Twoje rozwiązanie powinno wyglądać tak
3x−2−6x=−2−3x
3x−6x+3x= −2+2
0=0
24 sie 18:29
tom: X=X też jest takim równaniem
26 kwi 03:26