matematykaszkolna.pl
Guest: "Indukcji matematycznej nie ma w programie liceum". Czy aby na pewno? Ja jako przykładowy śmiertelnik uczęszczam do liceum o profilu matematycznym i tak się akurat złożyło, że miałem okazje wysłuchać 2−3 lekcji na temat indukcji matematycznej.
19 cze 20:04
Jakub: Według standardów opublikowanych przez cke http://www.cke.edu.pl/images/stories/Inf_mat_08/mat_informator_10.pdf indukcji matematycznej nie ma w programie liceum. CKE jednak zachęca nauczycieli, aby przerabiali więcej niż jest w standardach, bo tam jest absolutne minimum. Tak więc masz szczęście mieć nauczyciela, któremu się chce coś więcej zrobić. Serio. Na studiach będziesz mu wdzięczny.
19 cze 21:27
Ania: Wdzięczny...jak dla mnie jest to za trudne dla licealistów, szczególnie jeśli zaczyna się zaraz po gimnazjum. Nie jesteśmy w stanie tego ogarnąć.
19 wrz 22:08
mk.: Bardzo fajnie, że zamieściłeś tutaj jej podstawy emotka Fakt, że na studiach wygląda to trochę bardziej skomplikowanie, ale skoro przeleciałem bez problemów technikum na podstawie tej strony, to myślę, że podstawy indukcji tutaj też zapoznam Możesz jeszcze macierze dodać, to w ogóle będzie luksus emotka Pozdrawiam serdecznie.
23 paź 18:02
Mateusz M.: Kuba, jesteś wielki! Wreszcie zrozumiałem indukcję matematyczną. Na lekcji, jak nam to nauczycielka "tłumaczyła", to nic z tego nie rozumiałem. Jeszcze raz wielkie dzięki!
8 lut 23:32
Myrthan: Baaardzo bym prosił, jeżeli byś znalazł czas i dodał jakieś zdania jeszcze. Sam szukałem i jest tego troche w internecie, ale tutaj jak bys mógł to dodaj. : )
15 maj 11:56
Dyndalek: świetna stronka! prosto i zrozumiale!
22 lis 23:26
emas: Człowieku! Jesteś wielki! Pomysł z tą stronką na której tłumaczysz wszystko zarówno opisowo jak i w formie komentarza po prostu genialny. Dzięki Tobie zrozumiałem indukcję matematyczną − czego nie potrafił wytłumaczyć na wykładach nasz profesor. Brakuje na tej stronce tylko księgi gości. Pozdrawiam
25 lis 14:48
s: Indukcja matematyczna trudna? Moim zdaniem jest to jeden z najłatwiejszych działów w liceum− bardzo schematyczna (przynajmniej 2 pierwsze typy zadań)... Ale wszystko to kwestia gustu i predyspozycji. Ważne jest żeby była dobrze wytłumaczona. Kuba, może wstawisz jeszcze zadania typu "Udowodnij że blablabla jest podzielne dla bla dla n>bla"?
29 lis 21:03
LK: Ta strona jest świetna! Dzieki Kuba!
22 gru 20:08
tomek: Pewnie czegos nie rozumiem ale jak w pierwszym zadaniu damy n=2 to nie bedzie L nie bedzie rowne P.
11 lut 20:01
tomek: Sorrka za zasmiecanie emotka zgadza sie emotka moj blad emotka
11 lut 20:06
16Nena16: eeeej czemu tam pisze że w programie luceum nie ma indukcji matematycznej....a to niby skąd ja wiem o istnieniu takiego czegoś jak nie z mojej ksiązki do liceum....?
21 mar 19:14
wampa: jej, jaka Ty durna, tak ciężko pierwszy post przeczytać ? (nie pisze, a jest napisane.. )
21 cze 23:26
elo: 52 210 a2 a25 2 81
16 kwi 17:28
IZIS: a czy ktoś może wie jak rozwiązać analogiczne zadania, ale gdy z lewej strony równania nie występuje "n" np. 14+24+34+...= n2+5n
4 maj 13:04
Jakub: Coś z ,,n'' musi być po lewej stronie, ponieważ inaczej suma po lewej stronie by była nieskończona. Prawa strona jest natomiast skończona.
4 maj 15:39
humphrey: a wiedzac, iz suma po lewej stronie równosci ma n skladników, tworzacych ciag arytmetyczny? jak wyglada rozwiazanie?
24 sie 21:38
CommandoPIG: wszystko ok. ale.. dla ROWNAN. w momencie w ktorym nalezy udowodnic wlasnosc dla wszystkich liczb naturalnych czyli kiedy niemamy znaku = mamy problem. Ok mozna wszystko zapisac w formie rownosci ale nawet jesli to zrobimy to mamy inna zmienna (np n po prawej i k po lewej). no i co teraz?
13 paź 16:53
Brunetka94: ja chodzę do Technikum (matematykę mam rozszerzoną) i miałam kilka lekcji na ten temat. emotka
26 maj 11:25
Mortii9: Brunetka94: więc miałaś dobrą nauczycielkę emotka. Prawda jest taka, że indukcji matematycznej NIE MA w programie dla liceum o profilach z podstawową matematyką. Ja na przykład jestem pokrzywdzony w ten sposób, że byłem pierwszym rocznikiem w którym usunięta została z programu Logika, mój profesor nie przyjmuje tego na poważnie do wiadomości i wymaga..
21 wrz 16:49
Huehuehue: A co jeśli trzeba udowodnić, nie że dla każdej liczby coś jest prawdziwe, tylko udowodnić, że dla żadnej prawdziwe nie jest?
29 wrz 14:48
Jakub: To robisz to podobnie. Trudno tak wytłumaczyć, bez konkretnego przykładu.
29 wrz 15:31