matematykaszkolna.pl
...: wtf?! Rozumiem jeszcze mniej niż przedtem(o co chodzi z tymi zbiorami? to po co to rozwiązywał?)
22 lis 12:25
Łukasz: jest powtarzający się błąd. W rozwiązaniu używane jest słowo równość zamiast nierówność−to nie jest to samo. Dziękuję bardzo.
2 lut 20:52
Jakub: Dziękuję. Chyba wszędzie poprawiłem.
2 lut 23:51
aaas: cos mi tu nie pasi
7 lut 20:58
Jakub: ale co?
8 lut 20:46
kiecu: Suma zbioru jest zła bo powinno być <−3,nieskończoność) U.....
3 lis 23:12
ala: mi wyszło (−, − 9)
2 mar 15:27
ala: sory zle napisalam (−, 9)
2 mar 15:28
kacper: powinno być (−, 9) tak jak wyżej. nierówność (−, − 3) należy do tego przedziału.
5 mar 21:54
Kamil : jaka jest prawidłowa odpowiedź (− ,9 )
9 mar 11:54
Wojteq66: Mam pytanie, a czy nie powinno się brać częśc wspólnej gdy mamy |x| < a ? Mnie nauczono takiego sposobu, żeby znak przekręcać o 90 stopni, i wtedy wychodzi czy w rozwiązaniu brać cześć wspólną czy sume. Jak to wkońcu jest...
2 kwi 15:06
Jakub: Masz rację w nierówność typu |x| < a rozwiązujemy w ten sposób, że rozbijamy na dwie x<a i x >−a i bierzemy cześć wspólną. Tylko że zadanie z poprzedniej strony nie jest typu |x| < a. Tam masz poza wartością bezwzględną jeszcze jedną niewiadomą (2x). Gdyby to była liczba to zawsze można by ją przenieść na prawą stronę i dodać (odjąć) i mielibyśmy |x+3| < liczba. Tak jednak nie jest i trzeba to zrobić rozpatrując przypadki. Ten sposób z przekręcaniem znaku nierówności fajny emotka Tylko dodam, że trzeba kręcić zgodnie ze wskazówkami zegara.
2 kwi 17:47
Wojteq66: Dzięki za odpowiedź emotka i słusznie, zgodnie z ruchem wskazówek, zapomnialem o tym napisać, ale miałem to na myśli emotka Jednak nadal niewiem czy to dobrze rozumiem.. Jeśli mamy 2x +|x+3| no to ja po prostu rozpatruję tak samo jak Ty do momentu sumowania rozwiązań. Czy to oznacza że zawsze jak jest prócz wartości bezwzględnej jakaś niewiadoma x obok, to bierze się sumy czy jak ? Proszę wytłumacz mi, jak otrzymuje jedno rozwiązanie x∊<−3; 1> i drugie x∊(−; −3), to co dalej trzeba robić..? Spojrzeć na równanie i zadać sobie pytanie kiedy prawa strona jest mniejsza od 6 ? jeśli o obu przypadkach ( co rzeczywiscie w tym wypadku jest prawda) to oba spelniaja wiec suma tak ?
3 kwi 01:12
Jakub: Jak robisz, tak jak ja na poprzedniej stronie, to bierzesz sumę. Zobacz ja najpierw rozwiązuję po lewej stronie nierówność 2x+|x+3|<6 dla x≥−3, a następnie po prawej stronie dla x<−3. Końcowe rozwiązanie to suma tych dwóch rozwiązań. Po prostu znajduję rozwiązanie najpierw w przedziale <−3,) a następnie (−,−3), bo w ten sposób mogę się pozbyć wartości bezwzględnej. Na koniec zbieram do kupy (sumuję) te dwa rozwiązania w końcową odpowiedź. Tak na logikę biorąc, to nie mam innego wyjścia niż zsumowanie.
3 kwi 02:50
Wojteq66: a powiedz mi jeszcze jakby był taki przykład : 6 + |x+3| < 2x , to byś postąpił tak samo ?
3 kwi 05:08
Jakub: Tak. 1. Dla x≥−3 mam |x+3| = x+3 6+x+3 < 2x 9 < x x>9 Część wspólna x>9 i x≥−3 to x>9 czyli x∊(9,) 2. Dla x<−3 mam |x+3| = −(x+3) = −x−3 6−x−3 < 2x 3 < 3x /:3 x>1 Część wspólna x<−3 i x>1 to zbiór pusty Sumuję rozwiązania z 1. i 2. Suma (9,) i zbioru pustego to (9,). Odp. x∊(9,).
3 kwi 17:06
s600: gdyby ktoś dalej nie kumał skąd wyszło w drugim przypadku (−,−3), to jest to część wspólna (a nie suma) przedziałów x<−3 i x<9 (ładnie widać, jak się zrobi rysunek na osi), wspólne liczby dla tych przedziałów zaczynają się od (−3) i idą do nieskończoności
13 paź 19:25
kkkasiula: to jak ma być mi wyslo od (−,1) to jest źle
2 kwi 17:06
kkkasiula: jest dobrze na 100%
2 kwi 17:08
Jakub: To jest mój wynik, więc jest poprawny emotka.
2 kwi 20:12
Łukasz2: Mam nadzieje, że ktoś nadal odwiedza jeszcze to forum xD Większość rozumiem, tylko nadal nie rozumiem dlaczego na samym końcu liczenia mamy sumę zbiorów, a nie część wspólną. Cały czas mam wrażenie, że tu są dobre odpowiedzi, ale nie na to pytanie.
12 kwi 20:56
Physko: Czy może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego tam jest dla x+3 ≥ 0 s nir x+3 > 0
24 kwi 13:34
Jakub: @Łukasz2 Pisałem już wyżej dlaczego biorę sumę.
24 kwi 16:08
Jakub: @Phsyko Tam są dwa przypadki: 1. dla x+3 ≥ 0 2. dla x+3 < 0
24 kwi 16:09