Sihdsa: Gdzie jest wszystko na youtube z logiki kiedyś było wszystko tutaj fajnie zrobione teraz
trzeba szukać na YT czy jest jeszcze wersja strony gdzie można posłuchać rozwiązania zadań
23 maj 11:58
Jakub: Na razie wszystko jest na youtube, ale nieuporządkowane.
24 maj 17:33
easternboy: czy jest tu gdzieś na stronie wytłumaczona metoda skrócona stwierdzania tautologii?
2 lut 15:05
Aleksandra: Jak to jest z tą kolejnością praw De Morgana? Już nic nie wiem... W moim podręczniku do klasy
pierwszej liceum autorów K. Kłaczkow, M. Kurczab i E. Świda (wydanie I) na str. 13, gdzie
piszą o prawach De Morgana, podają jako I prawo De Morgana − zaprzeczenie alternatywy dwóch
zdań: ~(p∨q)⇔(~p)∧(~q), a jako II prawo − zaprzeczenie koniunkcji: ~(p∧q)⇔(~p)∨(~q) Pan tutaj
podaje je w odwrotnej kolejności, tak samo w zadaniu "Zapisz zaprzeczenie zdania..." (tutaj
1084) w przykładach c) i d) pierwszym prawem nazywa Pan koniunkcję, a drugim
alternatywę... Zresztą też na Wikipedii jest właśnie taka kolejność... I teraz już nie wiem
czy mam wierzyć temu, co jest napisane w podręczniku, czy temu co jest wszędzie na
necie...?
12 wrz 13:28
Jakub: Według mnie w twojej książce się pomylili. Niekoniecznie autorzy, może grafik składający tekst.
Jak nie wiesz, jak pisać w rozwiązaniach, to pisz tak:
"Korzystam z prawa De Morgana o zaprzeczeniu koniunkcji ..."
"Korzystam z prawa De Morgana o zaprzeczeniu alternatywy ..."
Wtedy nikt się nie przyczepi, że pomyliłaś pierwsze z drugim lub odwrotnie.
12 wrz 17:04
Mateusz: Nam zaś pani dzisiaj tlumaczyła że prawa de morgana nie są ponumerowane jak prawa dynamiki
newtona.Nie podaje się że
I prawo de morgana to : prawo zaprzeczenia alternatywy
a
II prawo de morgana to : prawo zaprzeczenia koniunkcji
cyt: "numerowanie praw demorgana jest błędna dlatego iż nie nadano im kolejnośc'' nauczyciel
mat w lo
13 wrz 22:39
Aleksandra: Dobra, to już nie będę ich numerować tylko będę opisywać słownie. Faktycznie tak będzie
najbezpieczniej, choć trochę dłużej.
Dziękuję Wam za odpowiedzi! Jak to dobrze, że jest taka strona, gdzie nawet takie mało istotne
pytania nie są ignorowane.
20 wrz 15:27
ceaser I: poproszę więcej zadań
4 paź 16:56
Johnny: A prawo sylogizmu?
6 paź 19:47
Piotr: Jak rozumieć p(x) w nawiasie prawa de morgana dla zdań z kwantyfikatorami? Jeżeli ktoś ma
ochotę to prosiłbym o przeczytanie tego prawa. Próbowałem, ale nie wiem czy właściwie.
29 gru 13:34
Imiennik: nie prawda że dla każdego x ma ono własność p wtedy i tylko wtedy gdy istnieje x nie mające
własności p.
Całkiem intuicyjne. Nie prawda że wszyscy uczniowie w klasie umieją matematykę wtedy i tylko
wtedy gdy istnieje uczeń w klasie nie umiejący matematyki.
Jak widzisz p to tutaj klasa a uczeń to x umiejętność matmy to własność wnioskujemy że p może
być zbiorem np x a własność może być np działaniem w tym zbiorze p czyli p(x) działaniem jeśli
zachodzi dla wszystkich x to może być funkcją... I takim sposobem mamy już wstęp do całkiem
ciekawych rozważań...
Przepraszam matematyków za kolokwializm wypowiedź miała na celu tylko zobrazowanie
22 mar 22:27
NibyWarszawiak: Dla każdej głowy istnieje grzebień, który ją czesze.
Zdanie odwrotne nie jest prawdziwe. Nie istnieje grzebień, który czesze wszystkie głowy.
Zamiana kwantyfikatorów miejscami nie zawsze jest możliwa.
8 sie 19:52
Patryk: a ja mam takie pytanie, co to jest "r" we wzorze, czy odpowiada ono "p"?
13 paź 14:18
monika: (p⇒q)⇔(¬p∨q)
21 sty 00:41
monika: czy to zdanie jest tautologią?
21 sty 00:41
monika: lim (n+1)(n+3)
n⇒∞ 3n(2) +5
jak torozwiązać ? nie rozumiem tych granic
21 sty 00:45