Illus: Skoro rzucamy kością 3 razy, to liczba sukcesów nie powinna równać się 3, a nie 2?
Błąd, czy może ja czegoś nie rozumiem.
9 mar 16:45
Jakub: Sukcesem w tym przykładzie jest wypadnięcie "piątki". Chcemy, aby "piątka" wypadła dwa razy w
trzech rzutach. Tak więc liczba sukcesów k równa się 2. (k=2)
9 mar 22:21
snelius: Przydałoby sie moze cos o histogramach rozkładu Bernoulliego tak zaciekawiło mnie ze schemat
Bernoulliego jest materiałem ze studiów w szkole przerabiamy go na matematyce−profil
mat−informatyczny mozna pisac tez ciekawe programy z zastosowaniem wzoru na liczbe sukcesów
3 paź 15:11
?: czy mi się zdaje czy w pewnym mmencie prawdopodobieństwo sukcesu spada wraz z ilością rzutów?
27 paź 16:07
Marek: Dobrze wytłumaczone. Bardzo się przydało
. Jest wyjaśnione czytelnie i zrozumiale.
Dziękuję,
tego dokładnie szukałem − teraz można się tego nauczyć
Już wiem jak
rozwiązywać zadania tego typu
.
28 lis 21:51
ikaryy: to jest na rozszerzeniu
1 mar 22:00
Adam: tylko ja mam to na matmie w liceum? (profil mat−fiz)
20 kwi 21:19
Jakub: W standardach nie ma tego na poziomie rozszerzonym, ani tym bardziej na podstawowym. CKE jednak
zachęca nauczycieli, że jak mogą, to niech robią więcej niż w standardach, ponieważ w nich
jest absolutne minimum. Widać masz szczęście mieć nauczyciela, który chce ciebie nauczyć
trochę więcej, niż jest wymagane.
20 kwi 22:34
Marta: jak byłam na korkach do rozszerzenia to pani też mnie uczyła tego
2 maj 17:48
Ania: "czy mi się zdaje czy w pewnym mmencie prawdopodobieństwo sukcesu spada wraz z ilością rzutów?"
Spada, a bierze się to stąd, że tym wzorem liczymy prawdopodobieństwo *dokładnie* k sukcesów.
Pozostając przy przykładzie kostki sześciennej, możemy sobie wyobrazić, że w czterech rzutach
łatwiej jeden raz wyrzucić liczbę oczek, przyjmijmy, 5, niż w trzech rzutach, ale już przy 50
rzutach prawdopodobieństwo że *tylko 1 raz* wypadnie 5, jest bardzo małe
30 maj 19:02
Robert: w technikum inf. też mam, a ten schemat, oprócz sposobu z drzewem jest jednym z najprostszych
do rozwiązywania takich zadań
5 paź 19:15
6 sty 22:50
Justyna : Hej ...
dopiero zaczynam prawdopodobieństwo i nie rozumiem tego zapisu
| |
− to jest silnia ale nie wiem jak to rozwiązać (chodzi mi o to jak rozpisać te liczby |
|
żeby była ta silnia )
22 sty 11:26
Jakub: Zobacz na
1014. Tę stronę masz także, jak klikniesz niebieskie > > na poprzedniej stronie.
W ogóle klikaj wszystko co niebieskie
.
22 sty 17:53
Someone: Po co komu korki do rozszerzenia? Ta strona jest tak świetna, że bez problemu można z niej się
do rozszerzenia solidnie nauczyć, chcieć to móc : ). Pozdrawiam Panie Jakubie.
18 mar 14:56
źąbel: 1/6*1/6*5/6 + 1/6*5/6*1/6 +5/6*1/6*1/6 =5/216+5/216+5/216 = 15/216 = 5/72
bo liczba inna od piątki może być na 3 miejscach
18 kwi 12:34
Monika: Czy dałoby się to zadanie zrobić inną metodą?
6 maj 14:20
Jakub: Zawsze się da inną metodą zrobić zadanie. Jednak należy wybierać tą najprostszą.
6 maj 14:23
Karolina: Mam w zadaniu "rzucamy kostkami 3 razy, oblicz prawdopodobieństwo, że CO NAJMNIEJ DWA RAZY suma
oczek...itd" to policzyłam najpierw prawdopodobieństwo, że pożądana suma wypadnie dwa razy, a
potem osobno prawdopodobieństwo, że wypadnie trzy razy. I teraz nie wiem, czy mam te dwa
prawdopodobieństwa dodać do siebie, czy pomnożyć przez siebie, żeby uzyskać końcowy wynik?
2 gru 17:44
Zielona: W kazdej z trzech urn typu A znajdują się 4 białe, 3 czarne i 3 czerwone kule. W każdej z
pięciu
urn typu B znajdują się 2 białe, 6 czarnych i 2 czerwone kule. Losujemy 4 razy urnę (typu
A lub B, każdą z prawdopodobieństwem 1\2 i za ka˙zdym razem z wylosowanej urny losujemy
jedną kulę (po losowaniu kule zwracamy do urny). Jakie jest prawdopodobieństwo zdarzenia
polegającego na tym, że
a) co najwyżej dwa razy wylosujemy kulę białą,
b) dok ladnie jeden raz wylosujemy kulę czerwoną,
c) dok ladnie dwa razy wylosujemy kulę czarną?
Ktoś pomoże? Tyle wiem że ze schematu Bernoulliego to ma być zrobione
3 gru 19:49
Gustlik:
Ja mam na to taki obrazowy sposób:
| |
, bo na tyle sposobów mogę "rozmieścić" k sukcesów na n miejscach, czyli w n próbach, |
|
reszte miejsc zajmą porażki. Możliwe są kombinacje np. SSPPSPPP, gdzie S to sukces, P −
porażka
p
k*q
n−k − bo prawdopodobieństwa pojedynczych zdarzeń, czyli sukcesów i porażek się mnoży ze
sobą (reguła mnożenia). Ponieważ sukcesów jest k, więc prawdopodobieństwo sukcesu trzeba
mnożyć k razy przez siebie, stąd p
k. Porażek jest reszta, czyli n−k, stąd q
n−k.
To wszystko trzeba jeszcze pomnożyć przez liczbę konfiguracji, czyli liczbę rozmieszczeń k
| | |
sukcesów w n próbach opisaną na początku postu, czyli przez | , bo ta liczba to ilość |
| |
kombinacji k−elementowych z n. To tak, jakbym chciał k literek S (sukces) rozmieścić na n
miejscach − muszę wylosować k miejsc z n dla literek S, pozostałe miejsca zajmą literki P
(porażka).
I stąd wzór na schemat Bernoulliego:
27 lip 01:30
Gustlik:
Litery S, P oznaczają odpowiednio sukces i porażkę.
Liczby nad nimi to prawdopodobienstwa p i q.
Liczby pod nimi to liczby sukcesów i porażek, czyli k i n−k ( u nas 2 sukcesy i 1 porażka)
Liczba 3 na samym dole to liczba prób, czyli n.
I teraz widać, co do czego podstawić:
P
3(
2)=
| | 1 | | 5 | | 5 | |
*( |
| )2*( |
| )1=...= |
| |
| 6 | | 6 | | 72 | |
27 lip 01:41
Gustlik: Należy pamiętać o jeszcze jednej rzeczy − zanim zaczniemy liczyć schemat Bernoulliego, należy
rozpatrzyć pojedynczą próbę, czyli pojedyncze doświadczenie losowe, żeby ustalić
prawdopodobienstwo sukcesu i porażki − p i q − ono odnosi sie zawsze do jednej proby, czyli do
jednego losowania, rzutu kostka, monetą itp. Taką próbą Bernoulliego moze być proste
zdarzenie, którego prawdopodobieństwo sukcesu i porażki można podać z głowy, jak np. rzut
kostką, czy monetą, a czasem może być to bardziej skomplikowane zdarzenie, gdzie obliczenie p
i q wymaga użycia klasycznej definicji prawdopodobienstwa, wzorów kombinatorycznych, a nawet
drzewek.
Np. może być takie zadanie:
W urnie jest 10 kul, w tym 3 białe, a reszta to czarne. Losujemy jednocześnie 3 kule po 5 razy,
każdorazowo zwracając je do urny. Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania 2 razy samych kul
białych?
I wówczas zanim zaczniemy liczyć schematem Bernoulliego musimy obliczyć p i q, gdzie p to
prawdopodobieństwo wylosowania 3 kul białych, a q − prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego.
Mamy:
Teraz przystępujemy do schematu Bernoulliego:
n=5 − bo tyle razy powtarzamy to losowanie
k=2 − bo tyle razy chcemy osiągnąć sukces, czyli wylosować 3 kule białe
(n−k)=3 − bo tyle razy musi nastąpić porażka w tej sytuacji
| 1 | |
p= |
| − prawdopodobienstwo sukcesu |
| 120 | |
| 119 | |
q= |
| − prawdopodobienstwo porażki |
| 120 | |
Podstawiamy do wzoru i liczymy:
| | | 1 | | 119 | |
P5(2)= | *( |
| )2*( |
| )3=... |
| | 120 | | 120 | |
Dalej nie będe liczył, bo będzie nieco zachodu, chciałem pokazać sposób dla wielokrotnie
powtarzanych bardziej skomplikowanych zdarzeń niż rzuty kostkami czy monetami.
27 lip 02:04
Patrycja: Myśliwy strzela do ruchomej tarczy w serii 20 strzałów. Jakie jest prawdopodobieństwo, że trafi
co najmniej 3 razy, jeżeli prawdopodobieństwo trafienia do celu w pojedynczym strzale wynosi
0,6? Wskazówka: policzyć prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego i odjąć je od 1!
Myślałam, że będę umiała to rozwiązać, ale wychodzą mi kosmiczne liczby. Jeśli ktoś wie, jak to
zrobić to bardzo proszę o rozwiązanie.
11 gru 18:29
sdfsdfsdf: Patrycja, chyba chodzi o obliczenie sumy prawdopodobieństw na "sukcesy",
czyli trafienia od 0 do 2 razy, a potem odjęcie tej wartości od 1 co da
prawdopodobieństwo trafienia minimum 3 razy.
29 mar 13:51
miecio: chyba zły przykład
bo pierwszy udany rzut to 1/6 drugi udany rzut to 1/6 i trzeci nieudany rzut to 5/6 a to daje
5/216
porażka to nasz sukces 5/6
czy coś z moim myśleniem nie tak?
27 lis 01:32
miecio: załapałem ale raczej chodzi tu o jeden rzut 3ma kostkami na raz to wtedy możliwości są
55X,5X5,X55
wtedy mamy 15/216 możliwości
27 lis 02:12
Jakub: ,,bo pierwszy udany rzut to 1/6 drugi udany rzut to 1/6 i trzeci nieudany rzut to 5/6 a to daje
5/216''
Ale to tylko jedna możliwość otrzymania 5 oczek dokładnie dwa razy w pięciu rzutach. Możemy też
otrzymać
pierwszy rzut udany (1/6), drugi rzut nieudany (5/6), trzeci rzut udany (1/6)
może też być
pierwszy rzut nieudany (5/6), drugi rzut udany (1/6), trzeci rzut udany (5/6)
Jak widzisz te udane i nieudane rzuty mogą przeplatać się w różny sposób. Ich liczba to
| | | | |
współczynnik | we wzorze Bernoulliego. W tym przykładzie równy | . |
| | |
27 lis 15:11