aKKa: nie chcę, żeby było że się czepiam, ale błąd ortograficzny: elemetowego, zamiast elementowego.
1 lis 23:06
Jakub: Czepiać się, czepiać jak jest błąd
Dzięki, poprawiłem.
2 lis 02:00
Archimedes: To bardziej tzw. "literówka" niż błąd ortograficzny...
15 lut 18:42
eao: moglibyscie podac mi kiedy sie stosuje co np kiedy permutacje kiedy kombinacje itd bo tego na
stronce nie napisales i nie wiem w ktorych zadaniach co zastosowac?
6 mar 19:49
KOK: dolaczam sie do pytania, kiedy uzywac danego wzoru? bo z tym jest najwiekszy problem
8 mar 20:48
Jakub: Permutacje stosuję, gdy wykorzystuję wszystkie elementy z danego zbioru i kolejność jest
ważna. Wybrane elementy nie mogą się powtarzać. Typowy przykład to ustawianie wszystkich ludzi
z grupy w kolejkę.
Kombinacje stosuję, gdy wybieram kilka elementów z danego zbioru i kolejność nie jest
ważna. Wybrane elementy nie mogą się powtarzać. Typowy przykład to wybór kilku uczniów do
samorządu klasowego.
Wariacje bez powtórzeń stosuję, gdy wybieram kilka elementów z danego zbioru i kolejność
jest ważna. Wybrane elementy nie mogą się powtarzać. Typowy przykład to wybór kilku osób z
klasy, z których formuję kolejkę.
Wariacje z powtórzeniami stosuję, gdy wybieram kilka elementów z danego zbioru i kolejność
jest ważna. Wybrane elementy mogą się powtarzać. Typowy przykład to wyniki rzutu monetą
RORROOR
8 mar 23:03
Lula: Heh..Jak mądrze wszystko wyjaśnione.. bo z tym był największy problem.W sumie nie byłoby go,
gdyby pani od matematyki nam wytłumaczyła, co kiedy.. bo robiliśmy tylko zadania, ale
konkretnie nie było w koncu wiadomo, kiedy czego sie uzywa
16 mar 18:45
edzio: nam pani powiedziała, że po zadaniach musimy wiedzieć kiedy jaki wzór do jakiego zadania, gdyż
nie da się w logiczny sposób tego wytłumaczyć
27 mar 23:51
Jakub: W matematyce wszystko da się logicznie wytłumaczyć. Na tym ona polega.
28 mar 16:49
Kuba: Niestety, jest więcej nauczycieli, niż ludzi, którzy potrafią i naprawdę lubią nauczać.
12 mar 11:45
zbulwersowany licealista : Ja chce tylko powiedzieć że system nauczania w szkołach jest naaaaajbardziej nędzną rzeczą jaką
widziałem. Skoro ze strony pana Jakuba nauczyłem się calej kombinatoryki geometii w kila dni
na tyle zeby dostac dobra ocene. Podczas gdy w szkole uczylismy sie tego przez dwa bite
miesiace, a moze nawet wiecej i wszystko oblewalem.
26 mar 05:41
Patryk: Czy ostatni permutacji nie dodano do programu podstawowego ?
30 maj 19:36
Jakub: Permutacji nie ma w standardach maturalnych dla poziomu podstawowego.
30 maj 22:42
kazio: Bardzo przyjaźnie jest tu wszystko wytłumaczone.
Dziękuję
15 cze 02:56
Maturzysta: Pozdrawiam autora
Dobra robota ^^
5 lis 22:12
niestety : Szkola nie ,,óczy,, myslenia.
2 gru 13:34
A.J.: Świetna strona, godna polecenia
24 lut 17:57
julia: Może to coś pomoże. Nam pani mówiła, że jeśli w zadaniu użyto słowa "spośród" to praktycznie
pewne jest, że trzeba wykorzystać kombinacje
1 maj 18:22
Ewa Dorota: Bardzo fajna i pomocna stronka. Ja zdawałam maturę rozszerzoną z matematyki ale było 4 lata
temu... teraz mam Modelowanie Gospodarcze na 5−tym roku studiów, muszę sobie wszystko z
prawdopodobieństwa przypomnieć, ale o permutacjach nie słyszałam nigdy... do pełni szczęścia
dla studentów ekonomii brakuje tylko jeszcze permutacji z powtórzeniami no i wariacji z
powtórzeniami, z tego co widzę. Ale doceniam i dziękuję za ciężką pracę w tworzeniu strony
9 gru 20:04
Ewa Dorota: *wariacje są, to kombinacji z powtórzeniami brakuje
9 gru 20:13