funkcja .... easy ....
roman: cześć mam bardzo proste zadanie chcę tylko spr czy dobrze je roz,
zaczynamy :
kończymy
22 sie 18:55
ICSP: wtf
22 sie 18:58
roman: po prostu dokończ
22 sie 18:59
22 sie 19:01
roman: no i ....
w odpowiedziach jest że pierwiastkami tego dwumianu kwad. są −1 +√6 i −1 −√6
masz może jakiś pomysł>?
22 sie 19:05
ICSP: to daj ten trójmian.
22 sie 19:07
ICSP: albo chociaż treść.
22 sie 19:07
roman: wiedząc że wielomian W(x)= x3+5x2+x−15 jest podzielny przez (x+3) rozwiąż równaniu W(0)=0
jeśli możesz to napisz proszę rozwiązanie krok po kroku może się gdzieś walnołem [ ale nie
musisz jeśli nie chcesz ... ]
22 sie 19:11
ICSP: x
3 + 5x
2 + x − 15 = x
3 + 3x
2 + 2x
2 + 6x − 5x − 15 = x
2(x+3) +2x(x+3) − 5(x+3) = (x+3)(x
2
+ 2x − 5)
Wiadomo że będzie to równe 0 gdy x
2 + 2x − 5 = 0
Δ = 4 + 20 = 24
√24 = 2
√6
| | −2 − 2√6 | |
x1 = |
| = −1 − √6 |
| | 2 | |
x
2 będzie sprężeniem pierwszego : −1 +
√6
22 sie 19:20
roman: o bardzo Ci dziękuję
22 sie 19:22
roman: świetnie to rozwiązałeś tą metodą .... tylko skąd mam wiedzieć że właśnie nią mam się
posługiwać ... nikt nie jest tak bystry jak TY
22 sie 19:24
ICSP: Zauważyłem że (x+3) jest pierwiastkiem.
mam x3 + 5x2 i wiem że z tego będę chciał wyciągnąć (x+3) przed nawias. Nie trudno zauwazyć
że muszę 5 rozbić na 3 + 2
22 sie 19:28
roman: niby ta ..... ale dzięki
22 sie 19:32