objętośc ostrosłupa
misia: licze i wychodiz mi cały czas zły wynik:
Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego ma długość 2√2 cm, a pole jego
powierzchni bocznej wynosi 36cm2. Wyznacz objętość tego ostrosłupa.
22 sie 18:50
ICSP: Widocznie źle liczysz. W pamięci na szybko to powinno wyjść 24
22 sie 18:57
BB: A JAK DO TEGO DOSZŁEŚ
22 sie 19:06
ICSP: TY NIE JESTEŚ MISIĄ
22 sie 19:07
misia: to jak to policzyc
22 sie 19:09
BB: ale też chcę wiedzieć
22 sie 19:12
BB: ja bym zrobiła tak
Pb=Pp−Pc
22 sie 19:12
BB: podstawę to chyba da się obliczyć .... prawda
22 sie 19:13
ICSP:

Do objętości jest potrzebne P
p oraz H
policzenie pole podstawy akurat nie jest problemem.
P
p = 3 * 4
√3.
Teraz zauważamy że P
b składa się z 6 identycznych trójkątów o krawędzi podstawy 2
√2 oraz
wysokości h.
| | 1 | |
36 = 6 * |
| * 2√2 * h ⇔ h = 3√2 |
| | 2 | |
Teraz korzystamy z trójkąta zielono−czerwono czarnego. Czarny odcinek jest oznaczony literką H.
Zielony odcinek jest wysokością trójkąta równobocznego na którą wzór trzeba już znać.
zielony =
√6
czerwony = h = 3
√2
Ten trójkąt jest prostokątny tak więc korzystamy z twierdzenia Pitagorasa i liczymy H.
H
2 + (
√6)
2 = (3
√2)
2
H = 2
√3
Teraz tylko wstawić do wzorku.
V = 24
22 sie 19:16
BB: dlaczego 3*4√3
22 sie 19:19
ICSP: z czego składa się podstawa?
22 sie 19:21
BB: trójkątów... [ 6 ]
22 sie 19:22
ICSP: ważne jakich trójkątów.
| | a2√3 | | a2√3 | |
P sześciokąta foremnego to 6 * |
| = 3 * |
| |
| | 4 | | 2 | |
gdzie a to długość jego boku.
22 sie 19:24
22 sie 19:29
22 sie 19:31
BB: no tak oczywiście bardzo Ci dziękuję
22 sie 19:32
misia: dziekuje bardzo za p0omoc juz mi sie wszytko myli tyle mam tycgh zadan ze stereometri a
wiekszosc mi nie chche wyjsc a poprawke mam juz niedlugo
22 sie 20:05
misia: ale jak to objetosc to Pp*H czyli 12√3 * 2√3 = 72?
22 sie 20:55
misia: czemu wyszlo 24 nie rpzumiem mi 72 bo pierwiastki sie wymnożą i będzie 3 ?
22 sie 21:37
misia: a juz wiem zjadlam 1/3
22 sie 21:47
1: tak szybko to 12 * 2 = 24
i teraz √3 i √3= 3
3*24 = 72
24 sie 20:00