dzialania arytmetyczne na wyrazeniach wymiernych
misia: jak wykonac to dzialanie sprowadzic do wspolnego mianownika
| 8x+2 | | x+1 | | 3x − 2 | |
| + |
| − |
| |
| x−1 | | x−4 | | x2−5x+4 | |
22 sie 18:32
Kozioł:
x2 − 5x + 4 = (x − 1)(x − 4), to jest wspólny mianownik
22 sie 18:36
misia: dziekuje bardzo
no faktycznie jaka ja glupia przeciez to z delty trzeba bylo liczyc
jeszce raz dzi,ęki
22 sie 18:45
misia: ale kurde w liczniku mi wychodzi 9x2 − 5x−27 a w opowiedziach ejst inaczej kurde co ja robie
zle
22 sie 19:37
misia: w odpowiedziach jest 9x2−32x−11
22 sie 19:37
Eta:
| (8x+2)(x−4)+(x+1)(x−1) −(3x−2) | |
| = |
| (x−1)(x−4) | |
| | 8x2−32x+2x−8+x2−1−3x+2 | |
|
| =............. |
| | (x−1)(x−4) | |
22 sie 20:52
Eta:
sprawdź ,czy wszystkie znaki dobrze napisałaś?
22 sie 20:55
misia: no mam tak samo czyli w ksiazce jest blad
22 sie 21:42
misia: aha zle ptzepisalam tutaj powinno byc 3x − 2
22 sie 21:44
misia: * 3x + 2 a jua napisala 3x − 2
ale na kartce pisalam i mialam dobzre ale wynik nie wychodzi
22 sie 21:45
Eta:
więc popraw
22 sie 21:45
Eta:
odp: 9x2−33x −11
22 sie 21:48
misia: no to teraz tak smao mi wyslzo to dobzre dzikei
22 sie 21:52