matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiąż równanie
kisiel:
2x
3
−x
2
=18x−9
22 sie 18:29
ICSP:
x
2
(2x− 1) − 9(2x−1) = 0 ⇔ (x−3)(x+3)(2x−1) = 0 dokończysz już sam.
22 sie 18:46
Kozioł:
2x
3
− x
2
− 18x + 9 = 0
1
1
2x
2
(x −
) − 18(x −
) = 0
2
2
1
2(x −
)(x
2
− 9) = 0
2
1
2(x −
)(x − 3)(x + 3) = 0
2
22 sie 18:48