| sinα | ||
tg α = | = 3 | |
| cosα |
| 9 | ||
sinα = | ||
| 10 |
| 3 | 3 | |||
sinα = | v sinα = − | |||
| √10 | √10 |
| 3 | ||
Czyli sinα = | ||
| √10 |
| 9 | ||
cos2α = 1− | ||
| 10 |
| 1 | 1 | |||
cosα = | v cosα − | |||
| √10 | √10 |
| 1 | ||
Czyli cosα = | ||
| √10 |
| sinα | cosα | |||
tgα= | i ctgα = | |||
| cosα | sinα |
| 1 | ||
ctgα = | ||
| 3 |
a)
x = √32 + 12 = √10
| 3 | 3 | 3√10 | ||||
sinα = | = | = | ||||
| x | √10 | 10 |
| 1 | 1 | √10 | ||||
cosα = | = | = | ||||
| x | √10 | 10 |
| 3 | ||
tgα = | = 3 | |
| 1 |
| 1 | ||
ctgα = | ||
| 3 |
| 3 | ||
sinα = | ||
| 4 |
| y | √7 | |||
cosα = | = | |||
| 4 | 4 |
| 3 | 3 | 3√7 | ||||
tgα = | = | = | ||||
| y | √7 | 7 |
| y | √7 | |||
ctgα = | = | |||
| 3 | 3 |