Oblicz resztę z dzielenia
patrycja: Proszę o pomoc:
Liczba n jest największą liczbą naturalną, taką że liczba 4
27 + 4
1000 + 4
n jest
kwadratem liczby naturalnej.
Oblicz resztę z dzielenia liczby n przez 17.
Z góry dzieki
4 mar 21:19
Bogdan:
To jest zadanie z ostatniej serii zadań konkursowych zamieszczonych w portalu
www.matmix.pl
Jeśli liczba 427 + 41000 + 4n jest kwadratem liczby naturalnej, to można ją
zapisać w postaci (a + b)2 = a2 + 2ab + b2
a2 = 427 = (22)27 = (227)2, stąd a = 227
2ab = 41000 = 22000 = 2 * 227 * 21972, stąd b = 21972
b2 = (21972)2 = (22)1972 = 41972 = 4n, stąd n = 1972
1972 : 17 = 116 reszta 0
427 + 41000 + 4n = (227 + 21972)2 dla n = 1972
Odp.: Reszta jest równa 0.
5 mar 14:39