Okrąg
ayo: Styczna do okręgu (x−1)2 +y2−4=0 jest prosta o równaniu ;
a)1
b)3
c)0
d)4
Prosta k ma równanie 2x−3, wskaż równanie prostej l równoległej do prostej k i przechodzącej
przez pkt po wspołrzednych (−2,1)
a) y= −2x+3
b) y=2x+1
c) y=2x+5
d) y=−1+1
22 sie 16:01
ayo: W drugim będzie coś takiego? :
1=2*(−2)−3?
22 sie 16:04
ayo: y=17?
22 sie 16:16
karen: y =2x−3
wzór ogólny to
y= ax+b
prosta równoległa będzie miała rownanie
Y = 2x+b
i wtedy podstawiamy wsółrzędne
1=2*(−2)+b
1=−4+b
1+4=b
b=5
równanie prostej l równoległej do prostej k
będzie:
y=2x+5
22 sie 16:32
ayo: A wzór na prostopadlą będzie taki sam?
22 sie 16:37
karen: na prosrtopadłą jak będziesz musiał /ała obliczyć
to współczynik kierunkowy będzie odwrotny i z przeciwnym znakiem
np jak . będziesz miał
y= 2x −2
to prostopadła
będzie −1/2x−2
a wzór ogólny tak ten sam
y=ax+b
22 sie 16:40
karen: czyli prostopadła będzie
bo zle napisałam
y=−1/2x+b
i wtedy b tak samo liczysz jak pisałam wcześniej
22 sie 16:42
karen: pierwszego zadania z okręgiem też nie potrafię zrobić
22 sie 16:43
ayo: Dziękuje Karen
22 sie 16:50
Eta:

(x−1)
2+y
2=4 S(1,0) , r=2
odp: b) x=3
22 sie 17:10
ayo: Mogę prosić o wzór na prostą prostopadłą i równoległą? Najlepiej z jakims przykładem. Tylko
prosze, nie wysyłajcie mi linków, bo z tych wzorów ja nic nie rozumiem... Chcę to napisać na
ściadze na mature, wiec najlepiej najłatwiejszy jakis...
22 sie 20:24
ayo: ogolny wzór to
y=ax+b
prosta prostopadła
y=−1/2x+b
a równoległa?
22 sie 20:26
krystek: Jak nie rozumiesz ściąga nic nie da. Równoległe mają te same współczynniki kierunkowe a
1=a
2
A prostopadłe a
1*a
2=−1
np y=2x+5 y=2x −7 y=2x są równoległe
| | 1 | |
y=2x+8 i y=− |
| x −7 sa prostopadłe. |
| | 2 | |
22 sie 20:34