trygonometria
ruper: W trójkącie prostokątnym jedna z przyprostokątnych jest dwa razy dłuższa od drugiej. Jakie
miary mają kąty ostre tego trójkąta.
Proszę najmocniej o szybką odpowiedz
22 sie 14:54
o nie: no przecież to typowy trójkąt z kątami 30 60 90
połowa trójkąta równobocznego
22 sie 14:56
o nie:
22 sie 14:58
ruper: dziekuje bardzo.
Mam jeszcze jedno zadanie, którego nie jestem pewnien odpowiedzi
Liczby 4, x, 36 to kolejne wyrazy ciągu geometrycznego. Oblicz X.
22 sie 15:03
Eta:

@
o nie
błędny rys; ..............o i błędna odpowiedź
popraw
22 sie 15:10
Eta:
zad2/ a,b,c −−−− tworzą ciąg geom to: b2=a*c
zatem ciąg : 4,x,36
to x2=4*36 <=> x= 12 v x= −12
22 sie 15:13
ruper: dzieki wielkie za 2 zad.
Ale co do pierwszego to nadal nie jestem pewny czy są to kąty 30 i 60, a w Twojej odpowiedzi
Eta brakuje miar kątów.
22 sie 15:20
o nie: aa przepraszam ruperze że mi sie przyprostokątna z przeciwprostokątną kopnęła ..

zatem z rysunku Ety..
nasze b to 2a
a≈26,5
b≈63,5
22 sie 15:32
Eta:
α=..... odczytaj z tablic
β= 90
o −α=..............
22 sie 15:33
Piotr student: o nie proszony jesteś do mojego postu
22 sie 15:45