ciąg arytmetyczny
rafał: Liczby naturalne parzyste od 2 do 100 zapisujemy kolejno jedna za drugą, tworząc liczbę
naturalną a. Czy liczba a jest kwadratem pewnej liczby naturalnej?
22 sie 14:36
Vax: Znajdźmy sumę cyfr tej liczby, ma ona postać 2468101214...9698100, suma wynosi:
2 + 4 + 6 + 8 = 5*0 + (2+4+6+8)
(1+0) + (1+2) + (1+4) + (1+6) + (1+8) = 5*1 + (2+4+6+8)
.. = 5*2 + (2+4+6+8)
.. = 5*3 + (2+4+6+8)
...
...
... = 5*9 + (2+4+6+8)
Dodajemy wszystko i dostajemy:
5(1+2+3+..+9) + 10(2+4+6+8) = 5*45 + 10*20 = 425
Jednak na końcu mamy jeszcze 100, czyli do wyniku dodajemy 1: 425+1 = 426
Jak widzimy 3 | 426 ale 9 nie dzieli 426, czyli ta liczba nie może być kwadratem liczby
naturalnej.
22 sie 14:47