Parametr m
maja: cześć, nie potrafię zrobić tego zadania...
Dany jest trójmian kwadratowy f(x)=(m-2)x2+mx+3. Wyznacz wszystkie wartości parametru m,
dla których suma pierwiastków tego trójmianu jest większa od liczby przeciwnej do ich
iloczynu.
4 mar 20:52
Max:
1/ a≠0 to m -2 ≠0 to m≠2 to m€ R -{2}
2/ Δ≥0
Δ= m
2 -4( m-2)*3= m
2 -12m +24
m
2 - 12m +24 ≥0 Δ
1 = 48
√Δ1 = 4
√3
m
1 = ( 12 + 4
√3)/2 = 6 + 2
√3
m
2 = 6 -2
√3
rozw. nierówności : m€( -∞, 6 -2
√3> U < 6+2
√3,∞)
3/
x
1 +x
2 > - ( x
1 *x
2) wzory Viete
'a
- b/a > - c/a
-m/ ( m-2) > - 3/(m-2)
(-m +3)( m-2) >0 m
1= 2 m
2 = 3 parabola ramionami w dół
m€(2,3)
Wybierz cz. wspólną warunków 1/ i 2/ i 3/
( to będzie odp do tego zad.
to już proste( i podaj odp
4 mar 21:30