?jak
aaaa: Wykres funkcji kwadratowej F(x) = −7(x−5)2 +3 nie ma punktow wspolnych z prosta o rownaniu:
odp. y=2
rozumiem to zadanie ale nie do końca , nie wiem jak to trzeba przekształcić żeby delte obliczyc
,wytłumaczcie tylko przekształcenie tego równania −7(x−5)2 +3 ?
22 sie 14:02
pomagacz:
(a − b)2 = a2 − 2ab + b2
−7(x − 5)2 + 3 = −7(x2 − 10x + 25) + 3 = −7x2 + 70x − 175 + 3 = −7x2 + 70x − 172
−7x2 + 70x − 172 = 0
Δ = ...
22 sie 14:11
o nie: ale musisz tutaj delte liczyć?
z tego co rozumiem pytanie jest od kiedy twoje równanie nie ma punktów wspólnych z prostymi
y=stała mówiąc krótko pytanie o wierzchołek,bo powyżej wierzcholka parabola sie z niczym nie
zetknie, masz tu postać kanoniczną i z niej możesz wyczytać:
wierzchołek (5,3)
żeby to wymnożyć musisz ten nawias potraktować wzorem skróconego mnożenia (a+b)2=(a2+2ab+b2)
22 sie 14:19
aaaa: pomagacz wielkie dzięki. i dalej wierzchołek zaznaczyć i sprawdzać gdzie na ma punktów
wspólnych. jest ok.
22 sie 14:53
aaaa: ojj ja sie pomyliłam w zadaniu jest ma dwa punkty wspólne o równaniu ...
ale już jest ok dzięki <chodziło mi tylko o to przekształcenie

dzięki
22 sie 14:59