napisz równanie prostej równoległej do prostej l i przechodzącej przez punkt P
kas: l: y=2x − 1
P=(3,1)
22 sie 12:49
Eta:
k | | l⇔ ak=al
l: y=2x−1 , al=2 to ak=2
k: y=ak(x−xP)+yP
k: y=2(x−3)+1
k: y=2x−5
22 sie 12:52
anecia851: y=2x−1 P=(3,1) (x,y)
y=ax+b i podstawiam 1=2*3+b
1=6+b
−b=6−1
−b=5/:−1
b=−5
i wtedy k: y=2x−5
myśle że dobrze
22 sie 13:34
Filip: Napisz równanie prostej l przechodzącej, przez punkt Pi równoległej do prostej k.
P(2, −4)
k: 2x − y+4=0
21 maj 09:55
21 maj 09:57
janek191: @annabb
2 x − y + 4 = 0 ⇒ y =2 x + 4
21 maj 12:01
Jerzy:
k:2x − y + 4 = 0
l: 2*2 − (−4) + k = 0 ⇔ 4 + 4 + k = 0 ⇔ k = − 8
l:2x − y − 8 = 0
21 maj 12:33
annabb: I tak potrzebowałam tylko współczynnika a

...
21 maj 12:45