.
Piotrek: KOMIS DZISIAJ! JAK KTOS JEST NIECH POMOZE...rzucamy dwiema kostkami do gry.oblicz
prawdopodobieństwo wylosowania w sumie co najwyżej 10 oczek.
22 sie 06:46
life: ja zawsze robie tak. rysuje kwadrat 6x6 i w środku zaznaczam kropkami ile jest możliwych
wyników w tym przypadku wyszło mi 33. a wszystkich wyników masz 36 po 6x6=36 czyli masz 33/36
po skróceniu przez 3 wychodzi 11/12.
22 sie 07:27
Eta:
|Ω|=6
2=36
wprowadzamy zdarzenie przeciwne do A
A
' −−−− wyrzucono w sumie więcej niż 10 oczek
A
'={(5,6), (6,5), (6,6)}
|A
'|=3
| | 1 | | 11 | |
P(A)=1−P(A')= 1− |
| = |
| |
| | 12 | | 12 | |
22 sie 11:37