ciągi
Norma: Suma 2 pierwszych wyrazów ciągu arytmetycznego równa się 27, suma 2 ostatnich wyrazów wynosi
105, a 7 wyraz jest równy 30. Znajdź 1 wyraz i liczbę wyrazów tego ciągu
21 sie 23:26
Gustlik: a7=30
a1+a2=27
a1=a7−6r=30−6r
a2=a7−5r=30−5r
30−6r+30−5r=27
60−11r=27
−11r=27−60
−11r=−33 /:(−11)
r=3
a1=30−63
a1=12
an=a1+(n−1)*r=12+(n−1)*3
an−1=a1+(n−2)*r=12+(n−2)*3
an+an−1=105
12+(n−1)*3+12+(n−2)*3=105
24+3n−3+3n−6=105
6n=105−24+3+6
6n=90 /:6
n=15
Odp: a1=12, n=15
22 sie 00:15
ICSP: 2a
1 + r = 27
a
1 + 6r = 30
Układ równań.
W = 11
W
a1 = 132
W
r = 33
r = 3
a
1 = 12, a
2 = 15
a
n = 3n + 9
a
n−1 = 3n + 6
3n +6 + 3n + 9 = 105 ⇔ 6n = 90 ⇔ n = 15
22 sie 00:16
ICSP: Witaj Gustlik
22 sie 00:16
Gustlik: Mały chochlik: ma być: a1=30−6*3, dalej jest dobrze, przez pomyłkę wcisnałem zamiast *,
stąd się wzięła potega, której tam nie może być.
22 sie 00:16
Gustlik: Witaj
ICSP
22 sie 00:17
ICSP: [P{Gustlik]] ty jesteś nauczycielem w szkole?
22 sie 00:18
ICSP: Gustlik*
22 sie 00:18
Gustlik: ICSP tak sie składa, że w szkole nie uczę, choć jakiś czas temu miałem taką mozliwość, ale
jestem mgr inż. po Politechnice Wrocławskiej, zajmuję się korkami z matmy i fizy.
22 sie 00:31
ICSP: w takim razie zapewne znasz metody itteracyjne?
22 sie 01:37
Gustlik: Musiałbym sobie je nieco przypomnieć, zrobić ze dwa przykłady, na studiach je miałem, ale teraz
bardzo rzadko zdarza mi się z nich korzystać, bo większość uczniów to gimnazjum i
liceum/technikum, studenci trafiają sie rzadziej. Znam bardzo dobrze np. metodę eliminacji
Gaussa do rozwiązywania układów równań i metodę Cramera − zresztą ta druga t nic innego jak
metoda wyznacznikowa.
Mocno siedzę w analizie matematycznej − granice, pochodne funkcji, całki − to mój ulubiony
dział matematyki.
22 sie 01:44