ciągi
Norma: Wyznacz różnicę r wyrazów ciągu arytmetycznego, mając dane:
a)Sn=518, a1=50,n=14
b)Sn=728, n=16, an=63
c)Sn=1675,n=25, an=1
d)Sn=2241,n=27, an=148
21 sie 23:13
21 sie 23:15
Gustlik: ad a)
S
n=518, a
1=50,n=14
a
n=a
1+(n−1)*r
a
n=50+13r
Podstawiam do sumy:
| | 50+50+13r | | 100+13r | |
Sn= |
| *14= |
| *14=(100+13r)*7
|
| | 2 | | 2 | |
(100+13r)*7=518 /:7
100+13r=74
13r=74−100
13r=−26 /:13
r=−2
Odp: r=−2
ad b)
S
n=728, n=16, a
n=63
Teraz trzeba obliczyć a
1 mając a
n, a więc "do tyłu" o 15 różnic, bo n=16:
a
n=a
1+(n−1)*r
a
1=a
n−(n−1)*r
a
1=63−15r
Podstawiam do sumy:
| | 63−15r+63 | | 126−15r | |
Sn= |
| *16= |
| *16=(126−15r)*8
|
| | 2 | | 2 | |
(126−15r)*8=728 /:8
126−15r=91
−15r=91−126
−15r=−35 /:(−15)
ad c) i d) analogicznie jak b).
Pozdrawiam
22 sie 00:29
Norma: Panie Gustliku skąd w a) wzieło się 518
i w b) 728
24 sie 17:41
Godzio:
Yyyyy, było dane w poleceniu ?
24 sie 17:43
Ola: a juz widze
26 sie 15:57