ciągi
Norma: Wyznacz liczbę n wyrazów ciągu arytmetycznego, mając dane:
a)Sn=407,a1=62, an=12
b)Sn=1016,5, a1=22, an=85
c)Sn=420, a1=7, r=3
d)Sn=204, r=6, an=49
e)Sn=578, a1=58, r=−3
f)Sn=456,r=−12, an=15
21 sie 23:05
sushi_ gg6397228:
wskazówka
| | a1+an | |
Sn= |
| * n i wyliczasz n |
| | 2 | |
c i e)
| | a1+a1+ (n−1)*r | |
Sn= |
| * n i wyliczasz n |
| | 2 | |
| | a1+an | |
f) to zabawa z Sn= |
| * n oraz an= a1 + (n−1)*r |
| | 2 | |
21 sie 23:09
Gustlik: ad f), bo resztę podpowiedział
Sushi.
S
n=456,r=−12, a
n=15
Wyraz a
1 obliczysz "cofając się" od wyrazu a
n d− a
1, czyli o (n−1) różnic:
a
1=a
n−(n−1)*r
a
1=15−(n−1)*(−12)=15+12n−12=12n+3
Podstawiasz do sumy:
| | 12n+3+15 | | 12n+18 | |
Sn= |
| *n= |
| *n=(6n+9)*n
|
| | 2 | | 2 | |
(6n+9)*n=456
6n
2+9n−456=0 /:3
2n
2+3n−152=0
Δ=9−4*2*(−152)=1225
√Δ=35
| | −3−35 | | −38 | |
n1= |
| = |
| odpada, bo n nie może być ani ujemne ani ułamkiem,
|
| | 4 | | 4 | |
Odp. n=8
22 sie 00:41
Norma: nie wiem dlaczego ale mam problem z c i e

nie umiem ze wzoru wyjść
22 sie 21:32
Gustlik: ad c)
S
n=420, a
1=7, r=3
Wyznaczam a
n:
a
n=a
1+(n−1)*r
a
n=7+(n−1)*3
a
n=7+3n−3
a
n=3n+4
Podstawiam do sumy:
| | 7+3n+4 | | 3n+11 | |
Sn= |
| *n= |
| *n
|
| | 2 | | 2 | |
(3n+11)*n=840
3n
2+11n−840=0
Δ=..., n
1=..., n
2=... → pamiętaj, że n€N
+, odrzuć więc wynik ujemny albo ułamkowy.
ad e) − analogicznie.
23 sie 01:01
Laura: Δ wyszla mi 30361
23 sie 14:41
Gustlik: Δ ma wyjść 10201, √Δ=101, coś musiałaś pomylić.
24 sie 02:02