ciągi
Norma: Wyznacz wzór na n−ty wyraz ciągu, którego suma n początkowych wyrazów wyraża się wzorem:
a) Sn=3n2−n
b)Sn=n2−4n
c)Sn=5n−n2
d)Sn=1/2n−1/4n2
21 sie 22:48
sushi_ gg6397228:
wskazówka
S1= a1
S2=a1+a2
podstawiasz pod n kolejno 1,2
21 sie 22:49
Eta:
a1+a2+....+an−1+an= Sn
a1+a2+....+an−1=Sn−1
to:
an=Sn −Sn−1
a) Sn−1=3(n−1)2−(n−1)= 3(n2−2n+1)−n+1=3n2−6n+3−n+1=3n2−7n+4
an= 3n2−n −(3n2−7n+4)=3n2−n−3n2+7n−4=6n−4
pozostałe podobnie ...........
22 sie 00:36
Karolinka:
Niech np. Sn = 5n−2.
Sn−1 = 5(n − 1) − 2 = 5n − 7
an = Sn − Sn−1 = (5n − 2) − (5n − 7) = 5n − 2 − 5n + 7 = 5.
a1 = a2 = ... an = 5
Stąd np.: S4 = a1 + a2 + a3 + a4 = 5 + 5 + 5 + 5 = 20,
ale z drugiej strony S4 = 5*4 − 2 = 18 ≠ 20.
Coś się nie zgadza.
22 sie 00:54
Eta:
−2,5,5,5,5,............ to Sn=5n−2
an=5 dla n≥2
22 sie 10:28
Norma: Eta robiłam je jak pokazalas ale wyniki mam złe

b)Sn=n2−4n
c)Sn=5n−n2
d)Sn=1/2n−1/4n2
22 sie 21:11
Eta:
b) S
n−1= (n−1)
2−4(n−1)= n
2−2n+1 −4n+4=n
2 −6n+5
a
n= n
2−4n−(n
2−6n+5)= n
2−4n −n
2+6n−5=
2n−5
pewnie pomyliłaś znaki
teraz spróbuj policzyć podobnie pozostałe przykłady
powodzenia
22 sie 21:23
Norma: 
robie po 3 razy przyklady dalsze ale nadal zle
23 sie 18:38