ciągi
Norma: Wyznacz pierwszy wyraz a1 ciągu arytmetycznego, mając dane :
a)a7=37, r=5,5
b)a39=15,4, r=0,4
c)a111=44, r=1,25
d)a17=100 2/9, r= 5 4/9
e)a47=20,78, r=0,5
21 sie 21:47
Eta:
a
n= a
1+(n−1)*r to: a
1= a
n−(n−1)*r
a) a
1=a
7−(7−1)*r = a
7−6r= 37 − 6*5,5= 37 − 33=4
pozostałe podobnie spróbuj samodzielnie
21 sie 21:51
o nie: w każdym ale to KAŻDYM ale to serio każdym
korzystasz ze wzoru
a
n=a
1+(n−1)r
dla a)
a
7=a
1+6r
a
1=a
7−6r
reszta analogicznie
21 sie 21:53
Piotr student: w podpunkcie b)
a1=an−(n−1)*r
a1=a39−(39−1)*r
a1=a39−38r=a39−38*0,4=15,4−38*0,4=−9,04
21 sie 22:34
Norma: a) jest ok ale w b) ma a1=0,2 zaraz sama sprobuje zrobic go
22 sie 18:57
Norma: dobra zrobiłam wszystkie oprócz d) nie umiem z ułamkami zrobić
23 sie 18:55
Gadziu: ale co tu nei umieć, liczba jak liczba... a1=20,78−46*0,5
23 sie 18:57
pati: a22=−9 r=−3
an=a1−(n−1)−r
8 kwi 21:13
pati: Wyznacz pierwszy wyraz ciągu geometrycznego mając dane:
a22=−9 r=−3
an=a1−(n−1)−r
8 kwi 21:14
bezendu:
a1+21r=−9
a1+21*(−3)=−9
a1−63=−9
a1=−9+63
a1=54
an=54+(n−1)*(−3)
an=54−3n+3
an=−3n+57
8 kwi 21:38