Ruch jednowymiarowy
Piotr student: | | m | |
Ciało poruszające się z prędkością 10 |
| zaczyna być jednostajnie opóźniane i zatrzymuje |
| | s | |
się po przebyciu 20m.
a) Jakie było opóźnienie?
b) Po jakim czasie ciało zatrzymało się
c) Wykreśl zależność v od t. Wykreśl zależność x od t.
21 sie 20:32
o nie: a) opóźnienie to to samo co przyśpieszenie tyle że z minusem
| | at2 | |
ze wzorku na drogę − który już znasz  masz że s=v 0t− |
| |
| | 2 | |
zauważ że wrzuciłem minus gdyż przyspieszenie jest ujemne
| | −v0 | |
twoje a= |
| bo vk − końcowe wynosi zero |
| | t | |
| | at2 | |
z drugiej strony mamy wzór na drogę s=v0+ |
| |
| | 2 | |
| | −v0 | | at2 | |
podstaw sobie to a= |
| do wzoru s=v0+ |
| |
| | t | | 2 | |
| | m | |
znasz s =20m znasz v0=10 |
| |
| | s | |
kwestia wyznaczenia czasu t
| | −v0 | |
znając czas wyznaczysz opóźnienie ze wzoru a= |
| |
| | t | |
21 sie 20:45
Piotr student: o nie wytłumacz mi zadanie
21 sie 20:45
o nie: tam błąd we wzorze na droge nie wstawiłem czasu
21 sie 20:53
o nie: po za tym coś nietypowo malo danych

bo niby opóźnienie mógłbyś sobie wstawić jakie chcesz i tylko trzeba by czas wyliczyć
21 sie 20:55
Piotr student: | | at2 | |
z drugiej strony mamy wzór na drogę s=V0t+ |
| tak powinno być |
| | 2 | |
21 sie 20:56
Piotr student: tak pisze w tej książce
21 sie 20:58
Karolina: Boże co za kaleka... może nie jestem jakaś mega bystra z matematyki ale mam dopiero 14 lat
w swoim podręczniku do gimnazjum(z fizyki) widzę że to jest na pierwszych stronach do 1 klasy
i takie coś tłumaczą ... opiera się to na 3 wzorach...moi koledzy z szkoły po 13−15 lat takie
coś na luzie robią,a ty jeszcze jesteś studentem kierunku technicznego i masz 19lat−wstyd ,idz
do księgarni kup jakiś dobry podręcznik gimnazjum/liceum zamiast ludzi męczyć sieroto i weź
się sam do roboty.
Polecam wydawnictwa zamkor, wejdz sobie na
http://sklep.zamkor.pl/sklep/29-podreczniki/.
http://sklep.zamkor.pl/sklep/37-podreczniki/
jak to przerobisz kup sobie rasnicka halidaya mój brat mówi że dobrze tłumaczą ale
najpierw musisz matmę umieć xD
21 sie 21:00
o nie: piotrze, użyj tego wzoru na drogę który napisałeś i wzoru na przyśpieszenie który napisałem
| | v0 | |
wstaw zamiast przyśpieszenia we wzorze na drodze to a= |
| |
| | t | |
i ci ładnie wyjdzie
21 sie 21:04
21 sie 21:10
o nie: dokładnie, skróć t
2 i t
i mam nadzieje że ten wspólny mianownik w drugim równianiu pojawił się przypadkiem
21 sie 21:11
21 sie 21:14
Piotr student: co dalej proszę o podpowiedź?
21 sie 21:16
o nie: ta 2ka w mianowniku jest tylko w drugim członie
a po drugie wyciągnij t przed nawias, podziel przez ów powstały nawias i wylicz t
21 sie 21:18
Piotr student: to co napisałem post 21:14 jest zle
21 sie 21:22
21 sie 21:27
Piotr student: staram się w zadaniu ale o dalej liczyć
21 sie 21:28
o nie: 21:27 jest ok
wyciągnij t przed nawias
podziel przez ten nawias i wylicz t
21 sie 21:32
21 sie 21:37
o nie: no i dziel
21 sie 21:40
Piotr student: | | V0 | | V0 | | V0 | | 1 | | 2 | |
V0+ |
| :V0+ |
| =V0+ |
| * |
| + |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | V0 | | V0 | |
21 sie 21:41
Piotr student: dobrze przynajmniej to napisałem
21 sie 21:42
Piotr student: pomóż mi to o nie to jak byś mi rozpisał to dzielenie proszę
21 sie 21:43
o nie: S/(v
0+v
0/2)=t
teraz ze wzoru na przyśpieszenie wyznacz opóźnienie znając v
0 i t
21 sie 21:50
Piotr student: mam prośbę podziliłbyś mi to żebym zobaczył o nie proszę
21 sie 22:00
Piotr student: mozesz mi to dzielenie rozpisać widzisz pózno jest a ja nie daję rady w tym dzieleniu
21 sie 22:03
Piotr student: błagam cię rozpisz mi to dzielenie
21 sie 22:05
21 sie 22:15
o nie: po prostu : )
21 sie 22:16
Piotr student: mówiłeś że mam podzielić to co jest w nawiasie coś nie kumam moge o wytłumaczenie prosić
21 sie 22:20
aaa: Boże, on napisał przez nawias masz dzielić. Z czytaniem też masz problem?
21 sie 22:25
Piotr student: | | V0 | |
to w nawiasie jest V0+ |
| to skąd tam się wzięło s |
| | 2 | |
21 sie 22:29
Piotr student: o nie wez mi to wytłumacz
21 sie 22:29
Piotr student: aaa nie bądz taki mądry
21 sie 22:30
aaa: Piotrze, jakim cudem się dostałeś na uczelnie?ciekawi mnie również jak zdałeś maturę.
21 sie 22:32
XY:
Lepiej być mądrym niż Piotrem studentem
21 sie 22:33
o nie: a=b*c
a/b=c
ten nawias to twoje b
a to s
c to t
21 sie 22:35
Piotr student: to mi wytłumacz jak jesteś taki mądry
21 sie 22:35
aaa: W tym rzecz ze Tobie coś wytłumaczyć to jak liczyć na zbawienie.
21 sie 22:38
XY:
Nie kończyłem pedagogiki specjalnej i dlatego nie potrafię.
21 sie 22:39
Piotr student: napisz mi to zadanie proszę o nie widzisz że się męcze ale przecież mówiłeś że mam podzielić
przez nawias więc przez co powinnienem podzielić
21 sie 22:39
o nie: przez wyrażenie w nawiasie dzielisz
21 sie 22:41
Piotr student: 
o nie chyba się poddam żeby to zdać
21 sie 22:41
Piotr student: to mi to napisz o nie oki
21 sie 22:41
21 sie 22:42
21 sie 22:42
aaa: Nie becz tylko pracuj. Nikt za Ciebie się nie nauczy.
21 sie 22:43
Piotr student: niech ktoś mi to napiszę to wyrażenie i przez co mam podzielić
21 sie 22:45
aaa: Niech ktoś, niech coś. Człowieku,zrób coś sam do cholery !
21 sie 22:45
Piotr student: wiem już ale się wygłupiłem
21 sie 22:46
Piotr student: | s | |
| =t bo po tej stronie się skraca |
| |
21 sie 22:49
o nie: bingo
21 sie 22:50
Piotr student: pózno juz jest i człowiek głupieje
21 sie 22:52
aaa: Czytajac Twoje posty, często jest dla ciebie późno.
21 sie 23:02
Piotr student: nie prosze aaa o twoje komentarze
21 sie 23:04
21 sie 23:09
Piotr student: t=20s
21 sie 23:09
Piotr student: idę spać
21 sie 23:10
XY:
No i źle.
21 sie 23:15
o nie: dlaczego t=20s

?
t=20/15= 4/3s
21 sie 23:26
Gustlik: Ciało poruszające się z prędkością 10 m/s zaczyna być jednostajnie opóźniane i zatrzymuje się
po przebyciu 20m. a) Jakie było opóźnienie? b) Po jakim czasie ciało zatrzymało się c) Wykreśl
zależność v od t. Wykreśl zależność x od t.
ad a)
| | at2 | |
W tego typu zadaniach proponuę OLAĆ TOTALNIE WZÓR s=vpt+ |
| oraz |
| | 2 | |
| | at2 | |
s=vpt− |
| , to najbardziej toporny wzór w kinematyce i w całej fizyce, jaki znam, i |
| | 2 | |
szczerze mówiąc baaardzo rzadko się on przydaje.
Są dwie alternatywne metody na ominięcie tego wzoru;
1) wzór bezczasowy v
p2−v
k2=2as
2) prędkość średnia:
s=v
śr*t
i jest MEGA − DUŻO SZYBCIEJ I PROŚCIEJ.
v
p=10 m/s
v
k=0 m/s
s=20 m
Najlepiej ze wzoru bezczasowego:
v
p2−v
k2=2as /:2s
| | 100−0 | | 100 | |
a= |
| = |
| =2,5 m/s2
|
| | 2*20 | | 40 | |
ad b)
22 sie 01:26
Gustlik: Małe sprostowanie : wzór bezczasowy vk
2−vp
2=2as
| | vk2−vp2 | | −10 | |
Wówczas a= |
| =−2,5 m/s, znak minus oznacza opóźnienie, a czas t= |
| =4 s.
|
| | 2s | | −2,5 | |
Pozdrawiam
22 sie 01:33
Piotr student: o nie jak będziesz to napisz tutaj
22 sie 10:16
Piotr student: w książce jest taka odpowiedź
a) a=−2,5U{m}[s2}
b) t=−4s
22 sie 11:11
Piotr student: taka jest opowiedz w książce
b) t=4s
22 sie 11:21
Trivial:
Ja bym radził zrobić tak:
Wychodząc ze wzorów:
| | 1 | |
s(t) = s0 + v0t + |
| at2 |
| | 2 | |
v(t) = v
0 + at
| | v2(t)−v02 | |
wyprowadzić wzór s(t) = s0 + |
| , a potem podstawić dane, czyli drogą |
| | 2a | |
Gustlika. Wyprowadzanie zawsze uczy.
22 sie 11:23
rupert:
A z jakiej książki dodajesz te zadania? Chodzi mi o tytuł oraz autora.
22 sie 11:25
Trivial: Zapewne Jay Orear − fizyka.
22 sie 11:26
Piotr student: Jay Orear fizyka tom1
22 sie 11:27
rupert:
Dzięki za info.
22 sie 11:43
Piotr student: juz mam mieszankę całkiem w tym zadaniu
22 sie 11:58
Piotr student: | | v2(t)−v02 | |
ten trzeci wzór s(t)=s0+ |
| możesz wytłumaczyć |
| | 2a | |
napisałeś że z dwóch wzorów wyżej
| | V2(t)V02 | |
skąd tam wzięło się |
| |
| | 2a | |
22 sie 12:12
Piotr student: Trivial rozwiąż mi krok po kroku to zadanie i wytłumacz post wyżej
22 sie 12:22
22 sie 12:32
Piotr student: niech mi ktoś pomoże bo poddaje się Trivial, rupert pomóżcie
22 sie 12:38
Piotr student: | | 4 | |
o nie i co dalej robić wyszło t= |
| s |
| | 3 | |
22 sie 15:23
Piotr student: wytłumacz dalej oki
22 sie 15:26
Piotr student: o nie proszę i czekam
22 sie 15:29
Piotr student: | | m | |
o nie w książce wyszło w podpunkcie a) a=−2,5 |
| |
| | s2 | |
w podpunkcie b)t=4s proszę o wytłumaczenie i pomoc
22 sie 15:43
Piotr student: o nie proszę napisz mi co mam robić ja idę
22 sie 16:01
Piotr student: będe wieczorem
22 sie 16:21