proszę; p
Kici ;): Co to jest zmiana pomocnicza t ? znaczy, wiem jak ją stosować w funkcji kwadratowej, ale to
raczej jest wykute na pamięć

proszę o wytłumaczenie
21 sie 20:32
rumpek: pomagasz sobie w liczeniu aby nie mieć kosmicznych obliczeń itp itd.
Można wykorzystać ją w trygonometrii, funkcji wykładniczej, logarytmach, funkcja kwadratowa,
wielomiany itp. jak wstawiasz zmienną pomocniczą t to musisz pamiętać koniecznie o założeniach
21 sie 20:35
Kici ;): aaa

to tak t = x
2 . A stosuje się ją tylko przy dwumianach czy też w innych sytuacjach
21 sie 20:38
Kici ;): chociaż głupio zapytałam jak jest wzór, ale tak dla pewności, bo z matematyką nic nigdy nie
wiadomo

i z góry dzięki, że mi odpowiedziałeś
21 sie 20:39
rumpek: nie zawsze jest t = x2, t≥0
możesz np.: t = x3, t∊R
itp.
W trygonometrii np.:
Rozwiąż równanie
4sin2x + 5sinx − 1 = 0
To podstawiasz t = sinx, t≥0
4t2 + 5t − 1 = 0
I rozwiązujesz zadanie
21 sie 20:41
Kici ;): dzięki rumpek

już kpw na 100 %, więc się biorę do roboty

cheh znaczy nudzi mi się, bo
pada deszcz to nie będę swojego życia marnować na seriale, no oprócz pamiętnika wampirów, ale
nie ma 3 sezonu, więc nic mnie nie kusi, biblioteka zamknięta, koleżanki pojechały sobie nad
mazury, bez mojej osoby, bo mam rękę złamaną, więc co mi zostało xD cheh
21 sie 20:50
21 sie 20:54
rumpek:

Przykład
x
4 − 5x
2 + 4 = 0
t = x
2, t≥0
Przykład:
x
8 − 5x
4 + 3 = 0
t = x
4, t≥0
21 sie 20:56
o nie: chodzi ci że jeżeli t=x2 to x4=t2 ?
21 sie 20:57
Kici ;): ten drugi
21 sie 20:58
o nie: jeżeli w kinder niespodziance są dwie zabawki to w dwóch będą cztery

takie podstawienia możesz stosować kiedy i gdzie ci się podoba, nie zawsze jednak ułatwiają
zadanie

x
6 + x
3 +5 =0
wstawisz t=x
3
itp
21 sie 21:00
Kici ;): o nie ; tak

wiem, że głupie pytania zadaje, ale właśnie na takich najczęściej się wywalam
21 sie 21:00
o nie: tym samym jak t=x4 to każda modyfikacja t,
dziala na x'a
t2=x8
√t=x2
itpitp
21 sie 21:00
o nie: nie głupie, dobrze to merytorycznie załapać, jak będziesz miała coś z pochodnymi czy całkami na
studiach to tam non stop masz zamiany zmiennych, żeby doprowadzać równiania do
jaknajładniejszej postaci
21 sie 21:02
Kici ;): o nie ; da się x
6 
? a jak to rozbijesz ?
21 sie 21:02
Kici ;): o nie ; mnie nikt na studia matematyczne nie zechcę xD cheh
21 sie 21:03
Kici ;): już rozumiem

dzięki rumpek i o nie xD
21 sie 21:05
aaa: cheh, co to w ogóle jest za słowo.
21 sie 21:07
o nie: w jakim sensie rozbijesz ?
x
6
zobacz, można sie z tym dowolnie bawić
t=x
wtedy t
6 = x
6
t=x
12
wtedy
√t=x
6
t=3x
3
wszystko wszySTKO WSZYSTKO


21 sie 21:10
Kici ;): mogłam napisać jeszcze hihi jak lolitka lub cha cha jak mój brat po warce xD aaa a ty tak na
poważnie
21 sie 21:13
o nie: hihi jak lolitka brzmi przerażająco
21 sie 21:13
o nie:
21 sie 21:13
Kici ;): o nie; już rozumiem teraz mega xD dziękuję ci naprawdę
21 sie 21:15
Kici ;): dlaczego przerażająco xD ?
21 sie 21:17
aaa: Bo to razi jak cholera. Internetowe neologizmy. Kici, zdajesz w tym roku maturę?
21 sie 21:17
21 sie 21:17
Kici ;): nie za 2 lata xD o nie tego to ja nie rozumiem xD cheh co to ARC ?
21 sie 21:20
Kici ;): o nie napisałam cheh xD aaa wybacz xD
21 sie 21:20
Kici ;): aaa o nie już rozumiem xD
21 sie 21:21
o nie: ARCSIN to funkcja odwrotna do SIN
nie mące ci dalej
21 sie 21:33
pomagacz:
| | 1 | |
asin(w) = (sin(x))−1 = |
| = x |
| | sin(x) | |
| | 1 | | 1 | |
asin( |
| ) = |
| = 30o |
| | 2 | | sin(30o) | |
22 sie 08:52