Rozwiąż równanie
budyń: a)x2=(1−x)(1+x)
b)(x−1)2−1=0
c)(2x+3)2=(x−3)2
21 sie 20:31
Eta:
a)po prawej stronie zastosuj wzór (a−b)(a+b)=a
2−b
2
x
2= 1−x
2
2x
2=1 /:2
| | 1 | | √2 | | 1 | | √2 | |
x= √ |
| = |
| lub x= −p{ |
| = = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
b) (x−1)
2=1
x−1= 1 lub x−1= −1
x=... lub x= ,,,,,
c) a
2= b
2 to: a=b lub a= −b
2x+3=x−3 lub 2x+3= −(x−3)
x= −6 lub 2x+3= =−x +3
lub x=......
2 sposób c) zastosuj wzory (a+b)
2 =a
2+2ab+b
2 i (a−b)
2= a
2−2ab +b
2
4x
2+12x+9= x
2−6x+9
3x
2+18x=0 |:3
x
2+6x=0
x(x+6)=0
x=0 lub x+6=0
lub x=..........
21 sie 21:33
Eta:
poprawiam zapisy w a)
| | 1 | | √2 | | 1 | | √2 | |
x= √ |
| = |
| lub x= −√ |
| = − |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
21 sie 21:36
Gustlik: ad b) można tak:
(x−1)2−1=0
x2−2x+1−1=0
x2−2x=0
x(x−2)=0
x=0 v x=2
22 sie 01:37
ICSP: b) (x−1)2 − 12 = (x−1−1)(x−1+1) = (x−2)x
x = 2 v x = 0
tak samo c
22 sie 12:25
Eta:
22 sie 12:38
Eta:
Tego typu równania rozwiązuje się .... ( bez udziwnień

(x−1)
2=1
kwadrat jakiej liczby jest równy 1? a
2=1
gdy liczba a =1 lub liczba a= −1
zatem:
x−1=1 lub x−1= −1
x=2 lub x=0
np: ( 2x−3)
2=9 kwadrat jakiej liczby równa się 9 .... 3
2 lub (−3)
2
zatem: 2x−3=3 lub 2x−3= −3
2x=6 lub 2x=0
x=3 lub x=0
22 sie 12:46
Eta:
(3x−1)2= −5 −−−− równanie sprzeczne
bo kwadrat każdej liczby rzeczywistej jest nieujemny
22 sie 12:49