wyjasnienie całkowania
magda studentka: ln(x
2+1)=u=1, u'=x, v=ln(x
2+1), v'=
2xx2+1
Pytanie dlaczego tak a nie innaczej. Dokładniej mówiąc dlaczego u'=x a nie v'=x

Skąd mam
wiedzieć co jest co i kiedy?
21 sie 20:22
pomagacz:
| | ⎧ | u = dx v = ln(x2 + 1) | |
| ∫v du = | ⎩ | du = x v' = 2xx2 + 1 | = uv − ∫u dv
|
v = ln(x
2 + 1)
du = dx
v' = ...
u = x
21 sie 20:28
21 sie 20:29
21 sie 20:30
magda studentka: nie rozumiem w ogóle co napisałeś, ale dzięki za pomoc
21 sie 20:51
o nie: on machnął całkę twojej funkcji przez części, szczerze mówiąc sam nie do końca rozumiem pytania
21 sie 21:15