ciągi
Norma: Pierwszy wyraz ciągu geometrycznego jest równy 729, a ostatni 96. Wiedząc, że suma wyrazów
tego ciągu wynosi 1995, oblicz:
a) iloraz ciągu
b) liczbę wyrazów tego ciągu.
21 sie 17:50
o nie: a1 = 729
a1995=96
a1995=a1*q1994
21 sie 17:57
o nie: niedość że źle przeczytałem i rozpisałem to jeszcze sie wysłało, przepraszam
21 sie 17:58
o nie: mam taki pomysł naookoło
a
1=729
a
n=96
a
n=a
1*q
n−1
wyznacz q
n−1 dzieląc przez a
1
| | 1−q*qn−1 | |
zapisz to jako Sn=a1 |
| |
| | 1−q | |
wymnóż przez mianownik
S
n*{1−q}=a
1*{1−q*q
n−1}
podstaw sobie q
n−1 oraz a
1 i S
n
wychodzi ci równanie liniowe
1995−1995q=729−96q
21 sie 18:08
21 sie 18:12
o nie: a teraz;
intuicyjnie zrobiłbym tak; pomnożył 729*3 i sprawdził jaka to potęga trójki
wychodzi siedem
21 sie 18:17
o nie: ale z licznikiem sie nie zgadza bo wychodzi troche ponad siedem gdzieś sie musiałem kopnąć w
obliczeniach..
21 sie 18:18
21 sie 18:26
Jean: zrobilam innym sposobem i q =0,6 dobrze mi wyszlo ?
23 sie 23:06
ICSP:
Te liczby nie są równe.
24 sie 00:13
Jean: jeszcze raz obliczyłam i w sumie jest 0,6 i 6 w okresie ...
24 sie 11:21