nie rozumiem
anecia851: środek okręgu o równaniu x
2+y
2+4x−6y+9=0 ma współrzędne ?
odp.to : (2,−3)
pomóżcie
21 sie 14:26
21 sie 14:46
anecia851: no tak, ale w każdym z tych przykładów w tym linku nie rozumiem nie wiem z kąd bierze sie
druga linijka każdego z równań

(chodzi mi tylko o tę 2 lilijkę każdego − tylko tego nie
wiem)
21 sie 15:04
anecia851: jakiś dodatkowe liczbyw drugiej których nie ma w pierwszej linijce równania

kurcze chyba troszkę pokręciłam ,mam nadzieje że rozumiecie o co mi chodzi
21 sie 15:07
anecia851: sorki .już jest ok. znalazłam rozwiązanie innym sposobem

(łatwiejszy)
21 sie 15:22
pomagacz:
x2 + y2 + 4x − 6y + 9 = 0
(x + 2)2 + (y − 3)2 − 4 = 0
21 sie 15:41
Gustlik: Anecia, nie kombinuj wzorami skróconego mnozenia, to najdłuższy i najtrudniejszy sposób z
możliwych, bo wiele osób nie wie, skąd sie wzięły te dodane i odjęte liczby.
Na środek okręgu i promień są wzory:
x
2+y
2+Ax+By+C=o
r=
√a2+b2−C, gdy a
2+b
2−C>0.
Wyprowadzenie wzorów tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/forum/forum.py?komentarzdo=1471 .
x
2+y
2+4x−6y+9=0
r=
√(−2)2+32−9=
√4+9−9=
√4=2
Czyli:
środek S=(−2, 3)
Promień r=2
22 sie 01:09
anecia851: no ok to rozumiem
22 sie 13:36
anecia851: są te wzory w tablicach

bo jakoś nie widze ich ...
22 sie 13:40
Trivial:
Moim zdaniem, naprawdę nie ma sensu używania kolejnych cudownych wzorów. Kombinacyjnie jest
równie prosto.
x
2 + y
2 + 4x − 6y + 9 = 0
x
2+4x + y
2−6y + 9 = 0
(x+2)
2−2
2 + (y−3)
2−3
2 + 9 = 0
(x+2)
2 + (y−3)
2 = 4.
Dlaczego 2 i −3? 2 to połowa 4, a −3 to połowa −6.

Gdy dojdzie się do wprawy, można pomijać
krok drugi.
22 sie 14:29
Gustlik: Trivial Ja jestem laik i spytam:
Skąd te −2
2 i −3
2 ? Skąd to 4 po prawej stronie w 4 linijce?
Ja oczywiście wiem, skąd. Ale uczeń tego nie wie.
Właśnie takie pytania zadają uczniowie, bo nie każdy widzi, skąd wzięły się te liczby.
Metoda na wzory skróconego mnożenia to metoda "do Rzymu przez Krym", najtrudniejsza i
najbardziej nielubiana przez uczniów, bo niezrozumiała.
Anecia − naucz się "moich" wzorów, najlepiej na pamięć, zrób kilka przykładów tym sposobem
− to łatwe wzory i po kilku razach "wejdą Ci w krew". A metodę na wzory skróconego mnożenia
olej.
Pozdrawiam
23 sie 00:11