prosta pochodna
martyna: prosta pochodna
(2x−4)2=?
21 sie 13:49
rupert: (2x−4)2=8x−16
21 sie 13:59
o nie: pochodna (2x−4)2 = 2*(2x−4) *2 (razy pochodna funkcji wewnętrznej) = 4*2x−4*4 = to co napisał
rupert
21 sie 16:16
pomagacz:
można na dwa sposoby to obalić:
1.
(xa)' = axa−1 * x'
[(2x − 4)2]' = 2(2x − 4) * (2x − 4)' = (4x − 8)*2 = 8x − 16
2.
(dv)' = d'v + dv'
[(2x − 4)(2x − 4)] = (2x − 4)'(2x − 4) + (2x − 4)(2x − 4)' = 2(2x − 4) + (2x − 4)*2 = 4x − 8 +
4x − 8 = 8x − 16
21 sie 16:32
Gustlik: Można tak − najpierw rozpisać funkcję wzorem skróconego mnożenia, a potem obliczyć jak pochodną
wielomianu:
f(x)=(2x−4)2=4x2−16x+16
f'(x)=8x−16
22 sie 01:48