całka
piotrek: | | x−1 | |
∫ |
| dx proszę o pomoc w obliczeniu całki |
| | 3x+1 | |
21 sie 11:10
Trivial:
| | x−1 | | 1 | | 3x−3 | | 1 | | 3x+1 − 4 | |
∫ |
| dx = |
| ∫ |
| dx = |
| ∫ |
| dx = |
| | 3x+1 | | 3 | | 3x+1 | | 3 | | 3x+1 | |
| | 1 | | 4 | | 1 | | 4 | | 3 | | 1 | | 4 | |
= |
| ∫(1− |
| )dx = |
| x− |
| ∫ |
| dx = |
| x− |
| ln|3x+1| + c. |
| | 3 | | 3x+1 | | 3 | | 3*3 | | 3x+1 | | 3 | | 9 | |
21 sie 11:17
piotrek: w odpowiedziach mam 19(3x+1)−49ln(3x+1)
21 sie 11:44
Jack:
o ile dopiszesz "+c", to jest tak samo... wymnóż sobie pierwszy nawias.
21 sie 12:19
piotrek: racja
21 sie 12:25