Ciągi... :)
ayo: Liczby naturalne v>5, których reszta jest podzielna przez 5 jest równa 3.
czy to tworzy ciag, który nie jest ani arytmetyczny ani geometryczny? Nie mam pojęcia, jak to
zrobić. Tzn, coś mi tam w głowce świta, ale nie wiem, w którą stornę mam iść : (
albo
Liczby (4,x,9) tworzy ciąg geometyczny, wówczas.....?
20 sie 21:36
ayo: n>5 − poprawka
20 sie 21:36
Eta:
1/
napisz porządnie treść zadania
2/ a,b,c, −−− tworzą ciąg geom, to: b2=a*c
4,x,9 −−−− tworzą c. geom
to; x2= 36
zatem: x= 6 lub x= −6
20 sie 21:42
ayo: Liczby naturalne n > 5 , których reszta z dzielenia przez 5 jest równa 3. Przepraszam
20 sie 21:45
Eta:
1/ 8,13,18,23,............
tworzą ciąg arytmetyczny : a1=8 , r=5
20 sie 23:00
ayo: Dziękuje Eta
21 sie 08:41