Napisz wzór wielomianu W(x) w postaci iloczynowej
Mickey: Wielomian W(x) ma trzy punkty wspólne z osią OX: (−4,0), (0,0), (1,0). Wiadomo, że nierówność
W(x)>0 jest spełniona dla x in R − {1}.
Napisz wzór wielomianu W(x) w postaci iloczynowej.
Podpowiedź: Zastanów się jak przebiega wykres wielomianu, który spełnia nierówność. Jaki wpływ
ma krotność pierwiastka na przebieg wykresu?
20 sie 21:06
pomagacz:
te punkty to są miejsca zerowe
x1 = −4
x2 = 0
x3 = 1
W(x) = (x + 4)x(x − 1)
20 sie 21:16
Mickey: ale nie zgadza się to, że W(x)>0 dla wszystkich liczb rzeczywistych wyjątkiem 1.
Przy tym wzorze W(x)>0 dla x należących (−4,0) suma (1,+nieskończ.)
20 sie 21:32
Eta:
błąd ,,,,,,,,,,,,,,, bo dla takiego W(x) >0 x∉R \ {1}
20 sie 21:33
Eta:
moja uwaga była skierowana do pomagacz
20 sie 21:36
Mickey: yyy nie rozumiem...
20 sie 21:36
Trivial:
Dobrze przepisana treść zadania? Już na samym początku podajesz 3 punkty, które ∊ W.
(−4, 0) → dla tego punktu nie jest wcale spełnione W(x) > 0, a x=−4∊R\{1}
Chodziło o W(x) ≥ 0?
20 sie 21:53
Mickey: treść zadania dobrze przepisana... też za nic mi nie może to wyjść...
20 sie 22:03
Mickey: ale założmy że ma być W(x)≥0, jak to wtedy będzie?
20 sie 22:08
Trivial:
Wtedy tak samo, tylko że nie będzie spełniona dla x=1. Dziwne to zadanie. Ale chodzi im o to,
żeby wiedzieć jak wygląda wykres taki np.: [x(x−1)(x+4)]
2. Być może czegoś tutaj nie
rozumiem, ale wg mnie nie da się tego zadania rozwiązać.
20 sie 23:13
Eta:
20 sie 23:15
Trivial:
Eto, wiesz jak to rozwiązać?
20 sie 23:18
Eta:

Nie ma takiej możliwości ........... cosik w treści nie pasuje

może treść jest: w(x)>0 dla x€ R \ {−4,0,1}
i wówczas uwzględniamy krotność ( dla wykładników parzystych)
odp: np: W(x)=(x+4)
4*x
2*(x−1)
20
W(x)= (x+4)
6*x
50*(x−1)
48
itd.............
20 sie 23:27