Równania wymierne z parametrem
Alfa: Uzupełnij puste miejsca.
Liczby 1 i 2 należą do zbioru rozwiązań równania 4x
3+ax
2+2bx−1=0 dla a=

i b=

Mam ułożyć układ równań z dwiema niewiadomymi a i b, podstawiając pierwiastki 1 oraz 2, tak?
20 sie 20:22
Gustlik: Tak.
20 sie 20:28
Alfa: wyszło mi a=−12,5, b=9,5
dobrze?
20 sie 21:07
bart: 4+a+2b−1=0
32+4a+8b−1=0
20 sie 22:46
bart: 32+4a+4b−1=0 *
20 sie 22:47
Anna: Alfa, dobrze masz a = −12,5. Ale b jest trochę źle;
−12,5 +2b=−3
2b=9,5 /:2 ⇒ b = 4,75
20 sie 23:03