pomóżcie... :/ nie chcem mieć lachy znów... :(
Kamilek :/: W ciągu arytmetycznym:
a) a1=6, a2=-3, wyznacz a4, a10, an, S21, a11+a12+...+a19+a20=
b) a5= -5, a7=-3, wyznacz a4, a10, an, S21, a20+a21+...+a26=
c) a3=12, a7=36, wyznacz a4, a10, an, S21, a20+a21+...+a26=
4 mar 20:47
sylwuśka: a)
r=-3-6=-9
a4=a1+3r=6-27=-21
a10=a1+9r=6-81=-75
an=a1+(n-1)r=6+(n-1)(-9)=6-9n+9=-9n+15
S21={[2a1+(n-1)r]/2}*n={[2*6-20*(-9)]*21}/2=-84*21=-1764
a11=a1+10r=6-90=-84
a20=a1+19r=6-171=-165
S10=(a11+a20)*10/2=(-84-165)*5=-1245
4 mar 21:43
sylwuśka: b)
żeby wyliczyć r i a1 tworzymy układ równań
a5=-5
a7=-3
a5=a1+4r
a7=a1+6r
-5=a1+4r
-3=a1+6r /(-1)
-5=a1+4r
3=-a1-6r
r=1
a1=-5-4=-9
dalej analogicznie jak w punkcie a)
4 mar 21:50
sylwuśka: punkt c) analogicznie jak punkt b)
4 mar 21:50
Kaś: pomocy!
obicz cztery początkowe wyrazy ciągu arytmetycznego an wiedząc że a2=6 i r=3
10 sty 20:47