równość
Ilonka: Witam.We wtorek mam poprawkę z matematyki.Moje pytanie to czy ktoś mógłby
pokrótce wytłumaczyć mi jak rozwiązuję się równość?Mój przykład to: x3+2x2−5x−10=0
20 sie 18:40
TPB: Zazwyczaj tego typu równanie występuje na maturze. . Musisz pogrupować wyrazy, w pierwszych
dwóch wyłączasz x
2 przed nawias, a w ostatnich dwóch jakiś stały współczynnik, tak aby
otrzymać identyczne nawiasy. w naszym przepadku (x+2).
x
3+2x
2−5x−10 = 0
x
2(x+2)−5(x+2) = 0
A teraz wyłączasz nawias przed nawias

(x+2)(x
2−2) = 0
Składnik x
2 − 2 możesz rozłożyć na iloczyn czynników liniowych poprzez wzór skrócanego
mnożenia, albo możesz liczyć to z delty jako zwyczajne równanie kwadratowe.
W efekcie dostaniesz (x+2)(x−
√2)(x+
√2) = 0
Czyli pierwiastkami są liczby x∊{−2,−
√2,
√2}
20 sie 18:45
pomagacz:
x3 + 2x2 − 5x − 10 = 0
ten przykład można przedstawić tak:
x2(x + 2) − 5(x + 2) = 0
(x2 − 5)(x + 2) = 0
x2 − 5 = 0
x2 = 5
x = ±√5
x + 2 = 0
x = −2
x1 = −2
x2 = −√5
x3 = √5
20 sie 18:46
TPB: Kurcze u mnie jest błąd. Zamyślony byłem...
20 sie 18:48
Karmeliowa: Gdzieś słyszałam, że nie może być −
√5 tzn. że nie ma ujemnych takich
20 sie 18:50
TPB: Nie ma liczb typu √−5
20 sie 18:52
Karmeliowa: Ach. Dzięki
20 sie 18:53
TPB: bo wtedy istniałoby takie x, że x2=−5, ale x2≥0 dla x∊R, więc sprzeczność.
tego typu liczby to już ciut wyższa szkoła jazdy, to tzw. liczby zespolone.
20 sie 18:53
pomagacz:
Przydałby się dział o liczbach zespolonych, samemu bym go napisał i większość by to rozszerzyła
√−5 = √−1 * √5 = √5i
20 sie 18:56
pomagacz:
ale musielibyśmy założyć serwer aby każdy miał dostęp
20 sie 18:56
Karmeliowa: Rozumiem ^^ będę pamiętać..
20 sie 18:57
Ilonka: Dziękuje ślicznie
20 sie 18:58
Karmeliowa: Teraz zgłupiałam
x3 = −1
to −1
a jak będzie
x3= −5 ?
20 sie 19:04
TPB: 3√−5
20 sie 19:05
pomagacz:
3√−5 = 3√−1 * 3√5 = −3√5
20 sie 19:11
Karmeliowa: Aha
20 sie 19:37
krystek: Na poziomie liceum macie wzory skróconego mnożenia a3+b3=(a+b)(a2−ab+b2)
Stąd x3+√53=(x+√5)(x2−√5x+5) i miejscem zerowym jest −√5
20 sie 22:57