Nierówności wielomianowe
Emy: Rozwiązaniem nierówności x
6−ax
5−(4+2a)x
4<=0 jest przedział dla a=
20 sie 17:06
sushi_ gg6397228:
wyciagnij x4 przed nawias
20 sie 17:13
Emy: dzięki

ale zapomniałam dopisać do treści zadania: Rozwiązaniem nierówności
x6−ax5−(4+2a)x4<=0 jest przedział <−2,5> dla a=

ma być a=8
20 sie 17:27
sushi_ gg6397228:
nie; pokaz swoje obliczenia
20 sie 17:34
Emy: x4(x2−ax−4+2a)<=0
x1=0
\Delta=a2−4(2a−4)=a2−8a+16
\Deltaa=64−64=0
a=−b/a=8/1=8
20 sie 17:38
sushi_ gg6397228:
a nie lepiej tak
x2−a*x −(4+2a)=(x+2)(x−5) przemnozyc prawa strone i porownac
x4(x2−ax−4− 2a) ≤0
20 sie 17:40
Emy: nie rozumiem tego

co z czym porównać? wtedy wychodzi mi x
2−ax−4−2a=x
2−3x−10
20 sie 17:47
sushi_ gg6397228:
−a=−3
−4−2a= −10
ile wynosi "a"
20 sie 17:51
Emy: a=3
20 sie 18:00