..
Karolina: doprowadź do najprostszej postaci
| a4/3 − 8a1/3b | |
| −a2/3 dla a>0,b>b; |
| [a2/3+2(ab)1/3+4b2/3](1−2 3√ ba) | |
Proszę o podpowiedz co trzeba zrobić z wytłumaczeniem. W tym przykładzie szczerze mówiąc nie
ogarniam jak to uprościć, wiem tylko że−a
2/3 * mianownik/mianownik tego pierwszego
20 sie 15:58
sushi_ gg6397228:
w liczniku wyciagnij a13
w mianowniku pierwszy nawias to czesc takiego wzoru x3−y3=(x−y)(x2+xy+y2)
20 sie 16:03
20 sie 16:04
Karolina: w mianowniku to naprawdę nie widzę tego żeby był wzór który podałeś

tam jest (
1−2
3√ba)
| | b | |
to czyli było by że a=1, b =23√ba, czyli jak go bym zwineła to by było 13−8 |
| . |
| | a | |
| | b | |
Tyle że tam w tym niepełnym wzorze na kwadrat sumy jest a*b ,a nie |
| .Wytłumaczy ktoś |
| | a | |
początek z mianownikiem, rozwijając to co sushi miał na myśli resztę sama zrobię ?
Z góry dzięki.
20 sie 16:56
sushi_ gg6397228:
patrz pierwszy nawias w mianowniku i kolor czerwony z mojej wskazówki
| | 3√a | | 3√a | | 3√b | |
1−2 3√ba = |
| −23√ba= |
| −2 |
| = |
| | 3√a | | 3√a | | 3√a | |
20 sie 17:09
sushi_ gg6397228:
[a2/3+2(ab)1/3+4b2/3]===x2+xy+y2
20 sie 17:10
Karolina: ahaaa ... czyli po prostu tą jedynke tak sprytnie zapisałeś
| | 3√a | |
No fakt nie wpadłam na to że 1 = to samo co |
| |
| | 3√a | |
20 sie 17:12
Karolina: ale ze mnie sierota, zastosowałam wskazówki a dalej nie umiem rozwiązać, dotarłam do tego że
| | 1 | |
wstawiłam za ten (a−b)= |
| *(3√a−23√b) zwinęłam do wzoru skróconego mnożenia. |
| | 3√a | |
| | | | 1 | | a1/3(a4−8b)+ [ |
| (a−8b)](−a2/3) | | | 3√a | |
| |
= |
| =? ? |
| | | |
Dalej nie wiem

Ma wyjść 0 w tym przykładzie...
21 sie 19:59
Karolina: Proszę o wskazówki i wyjaśnienie
21 sie 20:05
o nie: ależ zobacz że jak z a4/3 wyciągniesz a1/3 to nie zostanie ci a4 tylko a, zatem cały ten
nawias (a−8b) się "elegancko skróci"
21 sie 20:26
o nie: a poza tym to −a2/3 jest odejmowane od tego kolosa czy przemnożone
21 sie 20:27
o nie: | | 1 | |
w następnym kroku proponuje ci podzielić przez |
| żeby sie pozbyć tego czegoś z |
| | a1/3 | |
mianownika
21 sie 20:29
Karolina: tzn mnożone no bo patrz początek nie ma wspólnego mianownika, muszę doprowadzić
−a2/3 do wspólnego mianownika więc muszę chyba przemnożyć to.
A z tym wyciąganiem to gdzie mam to zrobić? Nie widzę tego :s
21 sie 20:38
o nie: chodziło mi o ten fragment a1/3(a4−8b) chodzi mi o to że to źle wyciągnęłaś
21 sie 20:50
Karolina: ahaa, no widzisz zaraz to poprawie , dzięki
21 sie 20:54
o nie: ależ nie ma za co, potem spróbuj ten mianownik skrócić
21 sie 20:55
o nie: 14 lat, ja w twoim wieku jakieś nędzne grafy smarowałem

jeżeli ciągle gdzieś jeszcze się zacinasz dalej to napisz
21 sie 21:13