Układ Cramera
M.: Czy jest to układ Cramera ?
6x1 −x3 = 0
x1 +2x2 + x3 = 0
−x2 +6x3 =0
Jeżeli tak lubi nie to pokaż rozwiązanie
Wg mnie rozwiązanie :
A = 6 0 1 0 b− wektor wyrazów wolnych
1 2 1 b = 0
0 −1 6 0
Żeby był układ Cramera m =n ( m −równania n− niewiadome )
i det A ≠ 0
Więc będzie to układ bo oblicze det A i kolejno A1 , A2, A3
| | det A1 | |
potem podstawię x1 = |
| I TAK SMAO Z X2 I X3 |
| | detA | |
20 sie 14:23
pomagacz:
|6 0 −1|
A = |1 2 3| = 91
|0 −1 6|
|0 0 −1|
Ax1 = |0 2 3| = 0
|0 −1 6|
|6 0 −1|
Ax2 = |1 0 3| = 0
|0 0 6|
|6 0 0|
Ax3 = |1 2 0| = 0
|0 −1 0|
x1 = 0
x2 = 0
x3 = 0
20 sie 14:47
20 sie 14:48