Rozwiąż równanie korzystając z rozkładu na czynniki
budyń: a)−7x2+42x=0
b)36x2=6x
c)9x2+13x=0
20 sie 13:36
xXx: co nie jest jasne?
20 sie 13:38
pomagacz:
a)
−7x(x − 7) = 0
b)
36x
2 − 6x = 0
6x(6x − 1) = 0
c)
9x
2 + 3
−1x = 0
3
2x
2 + 3
−1x = 0
20 sie 13:40
Eta:
a) −7x(x−
6)=0<=> x=0 v x=6
c) 27x
2+x=0
| | 1 | |
x(27x+1)=0<=> x=0 v x= = |
| |
| | 27 | |
20 sie 14:04
budyń: @Eta, mógłbym wiedzieć jak policzyłeś przykład c? Wynik jest dobry, bo sprawdzałem z tyłu
ksiązki, ale chodzi o to jak do tego doszedłeś. ; )
21 sie 17:03
o nie: mnożysz *3 stronami ( 9*3=27 13*3=1)
potem wyciągasz x przed nawias i otrzymujesz rozwiązania z postaci iloczynowej
21 sie 17:09
budyń: Prosiłbym jeszcze o rozwiązanie tego przykładu
2x + 18x2=0
21 sie 17:36
o nie: 18x
2+2x=0
podziel przez 2
9x
2+x=0
wyciągnij x przed nawias
x(9x+1)=0
oznacza to że x=0 v 9x+1=0
| | 1 | |
wychodzą 2 rozwiązania 0 i − |
| |
| | 9 | |
21 sie 17:45