i jeszcze takie zadanko
anecia851: znajdz środek okręgu symetrycznego do okręgu (x−2)2 + (y+3)2=4 względem osi oY
20 sie 13:23
xXx: Środek danego okręgu to punkt (2, −3) a zatem odbijając symetrycznie względem OY otrzymamy
punkt (−(2), −(−3) ) czyli (−2, 3)
20 sie 13:26
xXx: przepraszam oczywiście (−2, −3 )
20 sie 13:26
xXx: w każdym razie odbijając symetrycznie względem osi OY zmieniamy znak współrzędnej x a względem
osi OX zmieniamy znak współrzędnej y
20 sie 13:27
Pestek: a względem środka układu znak x i y
20 sie 13:29
anecia851: aha dzięki
20 sie 13:31
Gustlik: Anecia lepiej zapamiętać tak: odbijając symetrycznie punkt względem jednej z osi układu
współrzędnych zachowana zostaje współrzedna z tej osi, a druga współrzędna zmienia znak.
Czyli S(OX) zachowuje znak współrzędnej x, czyli y zmienia,
a S(OY) zachowuje znak współrzędnej y, czyli x zmienia,
Natomiast przy symetrii względem początku układu współrzędnych zmieniają znak obie
współrzedne.
Np:
A=(3, 4)
S(OX): A'=(3, −4)
S(OY): A''=(−3, 4)
S(0, 0): A'''=(−3, −4)
20 sie 23:51
xXx: a po co cokolwiek zapamiętywać? wystarczy narysować sobie uproszczony układ wpolrzednych jesli
ktos ma slaba wyobraznie
21 sie 00:11