pomóżcie
anecia851: pomożecie?
środek okręgu o równaniu (x−1)2 +y2=3 leży nan prostej?
odp.prawidłowa y=2x−2.
jak to wyszło?
20 sie 13:20
Pestek: S=(1,0)
x=1, y−0;
y=2x−2
podstawiamy
0=2*1−2
0=0
czyli prosta y=2x−2 przechodzi przez środek
20 sie 13:26
pomagacz:
równanie okręgu:
(x − xs)2 + (y − ys)2 = r2
r − promień okręgu
(xs, ys) − współrzędne okręgu
xs = 1
ys = 0
r = √3
S(1, 0)
a ten środek może leżeć na każdej prostej, która przechodzi przez S(1, 0)
20 sie 13:31
pomagacz:
y = ax + b
y = 0
x = 1
0 = a + b
a = −b
b = −a
trudno określić konkretną prostą, bo np. y = 3x − 3 też przechodzi przez środek, prosta musi
spełniać warunki:
| ⎧ | a + b = 0 | |
| ⎜ | a = −b | |
| ⎨ | b = −a |
|
| ⎩ | S(1, 0) | |
sprawdź treść zadania, może coś przeoczyłeś
20 sie 13:36
anecia851: rozumiem. dzięki
20 sie 13:37
anecia851: sprawdziłam jeszcze raz jest do wyboru a)y=2x−3 b)y=x+1 c) y=2x−2 d) y=1
20 sie 13:42
pomagacz:
ok, to masz już odpowiedź
20 sie 13:46
pomagacz:
sprawdź treść zadania, może coś przeoczyłeś
przepraszam za to ↑
powinno być:
sprawdź treść zadania, może coś przeoczyłaś
20 sie 13:47
anecia851: jest tak jak napisałam w zadaniu. czyli prawidłowa odp. to : c ?tak ?
20 sie 13:50
pomagacz:
tak
20 sie 13:57
tak: √81=9
26 lis 18:18