liczby rzeczywiste
misia: wiadomo,że 210=1024,więc:
a)211>104
b)215>105
c)220>106
d)230>1012
20 sie 12:54
pomagacz:
a)
fałsz
211 = 210 * 2 = 1024 * 2
104 = 103 * 10 = 1000 * 10
211 < 104
b)
fałsz
215 = 210 * 25 = 1024 * 25
105 = 103 * 102 = 1000 * 102
215 < 105
c)
prawda
220 = 210 * 210 = (1024)2
106 = 103 * 103 = (1000)2
220 > 106
d)
fałsz
230 = 210 * 210 * 210 = (1024)3
1012 = 103 * 103 * 103 * 103 = (1000)4
230 < 1012
20 sie 13:11
misia: dzięki
20 sie 13:16
pomagacz:
ojeju, zapomniałem dodać klamry przy potęgach i wyszło niewyraźnie
20 sie 13:17
misia: oki,już sobie poradziłam
20 sie 13:22